Rusko prodá Sýrii zbraně

Soči (Rusko - Rusko je připraveno prodat Sýrii nové typy zbraní. Právě ty byly obsahem dnešního jednání ruského prezidenta Dmitrije Medveděva s jeho syrským protějškem Bašárem Asadem, který je v Rusku na dvoudenní návštěvě.

„Vážně se zabýváme požadavkem syrské strany na nákup dalších zbraní,“ řekl novinářům ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na otázku, zda Moskva dodá Damašku taktické rakety Iskander, odpověděl, že Rusko prodá Sýrii jen obranné prostředky, které nenaruší rovnováhu v regionu.

Bašár Asad při jednání s Medveděvem v černomořském letovisku Soči ujistil ruského prezidenta, že Damašek podporuje Moskvu v jejím nynějším konfliktu s Gruzií. Sýrie, kterou Spojené státy obviňují z podpory mezinárodního terorismu, se stala po Bělorusku druhou zemí, která veřejně podpořila Rusko za jeho vojenský zákrok v Gruzii.

Sýrie podle agentury Reuters projevila zájem mimo jiné o ruské protiletadlové rakety typu Pancir, o rakety středního doletu a o vojenské letouny. Asad před cestou do Soči podle ruských médií uvedl, že je připraven jednat s Moskvou o rozmístění ruských raket Iskander na syrském území.