Český objev pomůže kardiakům s poruchami spánku

Brno - Čeští lékaři a vědci objevili unikátní metodu, jak pomoci pacientům, kteří trpí poruchami spánku a zároveň mají nemocné srdce. Lékaři jim voperují speciální srdeční kardiostimulátor, který zlepší nejen krevní oběh a stahy srdce, ale také podpoří plynulé dýchání a klidný spánek, informují dnešní Hospodářské noviny. Objev českých vědců byl publikován i na stránkách prestižního odborného časopisu Journal of American College of Cardiology.

„Tušilo se, že kardiostimulátory by kromě srdeční činnosti mohly pacientům odstranit i poruchy spánku. My jsme byli první, kdo prokázal, jakým mechanismem to může být způsobeno,“ řekl Jiří Vítovec, jeden z členů vědeckého týmu a přednosta 1. kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně.

V nemocnici se letos výzkum uskutečnil ve spolupráci s prestižní americkou klinikou Mayo Clinic. Tým zkoumal ve spánku 12 pacientů s kardiostimulátorem CRT. „U pacientů jsme sledovali krevní tlak, výskyt zástav dechu, srdeční frekvenci a další hodnoty. Udělali jsme to vždy se zapnutou stimulací, pak jsme ji na 24 hodin vypnuli a zjistili jsme, že při vypnuté stimulaci se zhoršily parametry spánkové poruchy,“ popsal výzkum Vítkovec.

Syndromem spánkové apnoe trpí zhruba polovina pacientů s těžkým srdečním selháním. „Přitom riziko, že právě poruchy spánku poškozují srdce, je velké a lidem ve spánku hrozí i akutní infarkt,“ uvedl kardiolog Tomáš Kára, který lékařský tým při výzkumu vedl.

Stimulátor CRT má v Česku 2000 lidí s poruchou srdce. „Není to tak, že bychom stimulátory nyní dávali pacientům na poruchy spánku. Dostanou ho jen ti s nemocným srdcem. Dobrá zpráva pro ně je, že jim to vylepší i spánek,“ dodal Vítovec.

Spánková apnoe

Při syndromu spánkové apnoe přestane člověk ve spánku na pár sekund dýchat. Jde o běžnou a přitom velmi nebezpečnou a podceňovanou poruchu spánku. Postihuje každého dvacátého člověka. Vede nejen k únavě, ospalosti a snížení pozornosti, ale je také příčinou řady psychických i fyzických potíží - zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, infarktu či mozkové příhody i možnost, že postižený způsobí dopravní nehodu nebo pracovní úraz.