Vinohradská nemocnice má otočný rentgen, který vyšetří dva pacienty současně

Praha - Unikátní otočný rentgen, který umožní vyšetřit dva pacienty s akutním infarktem myokardu téměř současně, začal dnes fungovat v kardiocentru Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Nemocnice získala přístroj jako první v republice a vybavila jím nově zrekonstruovaný operační sál. Bude sloužit pacientům oddělení intervenční kardiologie.

„Dvojitý sál je vybaven dvěma lůžky a obsluhován jako první v Česku otočným angiografickým rentgenem. Umožní nám provést katetrizační vyšetření srdce u dvou pacientů téměř současně, včetně akutních případů, u nichž existuje podezření například na infarkt myokardu. Není tak častá situace, že by se museli vyšetřovat dva pacienti s akutním infarktem, ale často se stává, že přijde pacient s akutním infarktem a my zrovna vyšetřujeme předem objednaného pacienta,“ říká Petr Widimský, přednosta kardiologické kliniky kardiocentra FNKV.

Záchrana života je v takových případech otázkou minut. Proto je podle profesora velkou výhodou, že záchranná služba může přivézt pacienty přímo na katetrizační sál. Lékaři jsou schopni uvolnit pro pacienta ihned jeden operační stůl, provést nutné vyšetření a v případě potvrzeného infarktu přistoupit bez odkladu ke koronární angioplastice, tedy zprůchodnění ucpané srdeční tepny.

Oddělení intervenční kardiologie je součástí III. interní kardiologické kliniky. Ročně je tu hospitalizováno kolem 5000 pacientů, z nich až 3000 podstoupí ošetření na katetrizačním operačním sále. Zhruba tisícovce provedou lékaři koronární angioplastiku, pomocí které zprůchodní postiženou srdeční tepnu. Při zákroku vloží speciální hadičkou do cévy kovovou výztuž, ta cévní stěny zpevní a zabrání jejich opětnému zužování.