Ruská protiváha americkému protiraketovému štítu prý v Sýrii nebude

Damašek/Moskva - Sýrie popřela čtvrteční informace, podle nichž nabídla Rusku umístit na svém území rakety krátkého doletu jako protiváhu americkému protiraketovému štítu ve střední Evropě. Nové ruské zbrojní dodávky byly předmětem čtvrtečního jednání ruského prezidenta Dmitrije Medveděva s jeho syrským protějškem Bašárem Asadem, který je v Rusku na dvoudenní návštěvě.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Rusko prodá Sýrii jen obranné prostředky, které nenaruší stabilitu na Blízkém východě, tedy nikoliv taktické rakety Iskander. Ve hře je ale podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka dodávka obranných raket S 300. Sýrie podle agentury Reuters projevila zájem mimo jiné o ruské protiletadlové rakety typu Pancir, o rakety středního doletu a o vojenské letouny.

Šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová uvedla, že je společným zájmem Ruska, Izraele a pragmatických vůdců a států v regionu, aby se do Sýrie rakety dlouhého doletu nedodávaly. Podle Turečka nemá zájem na konfliktu ani Sýrie, která od roku 2000 naopak žádala Izrael o zahájení mírových rozhovorů. Ty se dnes vedou jako nepřímé pod tureckým patronátem.

Rusko tento týden vyjádřilo pobouření nad tím, že Izrael Gruzii dodal vojenská vozidla, podílel se na modernizaci a výcviku její armády, především speciálních komand. Mezi Gruzií a Ruskem se v uplynulých dnech rozhořel ozbrojený konflikt o separatistickou oblast Jižní Osetii. Izrael vládní vojenské obchody s jinými zeměmi popřel, přiznal ale, že izraelské soukromé firmy mohou s vojenským vybavením obchodovat se svolením ministerstva obrany. Asad na to reagoval tím, že když Izrael podporuje ruského nepřítele, musí počítat s tím, že teď Rusko bude naopak podporovat Sýrii. Podle Turečka ale jsou i pro Izrael navzdory podpoře Gruzii důležitější dobré vztahy s Ruskem.

Asad při jednání s Medveděvem v černomořském letovisku Soči ujistil ruského prezidenta, že Damašek Moskvu v jejím nynějším konfliktu s Gruzií podporuje. Sýrie, kterou Spojené státy obviňují z podpory mezinárodního terorismu, se stala po Bělorusku druhou zemí, která veřejně podpořila Rusko za jeho vojenský zákrok v Gruzii.

Zatímco Moskva na jedné straně jednala se Sýrií o zbrojních dodávkách, na straně druhé oficiálně sdělila Severoatlantické alianci, že pozastavuje na neurčito vojenskou spolupráci s NATO. Jde o reakci Ruska na kritiku vojenských aktivit v Gruzii ze strany NATO. Aliance bere rozhodnutí Moskvy na vědomí a nehodlá na ně reagovat.