Britská vláda přišla o další důvěrné údaje, tentokrát o vězních

Londýn - Britská vláda ztratila dokumentaci obsahující osobní údaje všech vězňů v Anglii a ve Walesu a osob závislých na návykových látkách. S podobnými incidenty se už Velká Británie musela vyrovnávat několikrát. Například když daňový úřad ztratil data pětadvaceti milionů lidí. Tím tyto lidi vystavil nebezpečí, že by někdo mohl zneužít jejich totožnosti nebo se na jejich úkor dopustit podvodu.

Případ se dostal na veřejnost, když konzultační firma PA Consulting Group pracující pro vládu oznámila policii, že pohřešuje paměťovou počítačovou kartu obsahující jména a data narození 33 000 vězňů, kteří mají v záznamu šest a více trestů. Ministerstvo vnitra k nynějšímu případu sdělilo, že všechny údaje zakódovalo, než je předalo konzultační firmě. Za PA Consulting Group se zatím k případu nikdo nevyjádřil.

S obdobnou záležitostí se britská vláda musela vyrovnávat i nedávno, když se provalilo, že zpravodajská služba ztratila tajné kartotéky, informace o několika milionech žadatelů o dětské přídavky a údaje o žácích autoškol.

Loni vyvolalo velký rozruch, když premiér Gordon Brown musel nařídit okamžité vyšetřování, protože daňový úřad ztratil údaje o 25 milionech osob.

Vydáno pod