Při bojích v pákistánském údolí Svát zabito 35 ozbrojenců

Péšávar (Pákistán) - Pákistánská armáda při bojích v údolí Svát zabila 35 islámských ozbrojenců. Při střetech byli zabiti také čtyři vládní vojáci. Boje vypukly krátce poté, co v této oblasti při sebevražedném útoku zahynulo nejméně osm policistů a dalších deset bylo zraněno. Při dalším útoku zabili ozbrojenci dva civilisty a zranili tři děti v blízkosti kontrolního stanoviště na západě města Mingora.

Útočník najel s automobilem naloženým výbušninou do policejní stanice v oblasti Svát v severozápadní části Pákistánu. K útoku se okamžitě přihlásila místní odnož islámského hnutí Taliban. Jeho mluvčí Muslim Khan pohrozil dalšími útoky, pokud vláda nezastaví vojenské operace v oblasti Svát. 

Tato malebná část Pákistánu ležící v Severozápadní pohraniční provincii bývala oblíbenou turistickou destinací, než zde začala armáda bojovat proti ozbrojencům snažícím se prosadit islámské právo. 

Pákistán se v posledních měsících potýká se vzedmutou vlnou násilností, za níž stojí povstalci napojení na militantní islámská hnutí Taliban a al-Káida. Během uplynulého roku si toto násilí vyžádalo přes 1200 lidských životů. Fundamentalistický Taliban se přihlásil jak ke čtvrtečním sebevražedným útokům poblíž Kábulu, které si vyžádaly nejméně 71 obětí a víc než 80 raněných, tak k sebevražednému útoku v nemocnici v severozápadním Pákistánu, při němž v úterý zemřelo nejméně 27 lidí. 

Jadernými zbraněmi disponující Pákistán hraničí s Afghánistánem a je v první linii boje proti terorismu a ozbrojencům napojeným na síť al-Káida. Hlavním spojencem USA ve válce proti terorismu byl pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, kterého ale v pondělí politický tlak donutil k odstoupení. Pákistánská vláda nicméně opakovaně slíbila, že v boji proti muslimskému extremismu bude pokračovat.

pákistán, mapka
Zdroj: ČT24