Greenpeace vyhání rybáře

Sylt - Ostrov Sylt u severního pobřeží Německa obléhají aktivisté z organizace Greenpeace. Na mořské dno shazují tunové kameny, chtějí totiž vyhnat místní rybáře. Tažením za půl milionu eur chtějí připoutat pozornost k jejich údajně nešetrným metodám. Lovci proti aktivistům chystají soudní žalobu.

Greenpeace vyhodí celkem tisíc balvanů na předem určené místo. Aktivisté chtějí vyhnat rybáře z rezervace u ostrova Sylt. Chráněná lokalita je útočištěm vzácných druhů: například velryby sviňuchy tu rodí svá mláďata. Pro rybolov tu ale neplatí žádná omezení. Greenpeace to chce změnit. Je to ale nebezpečná metoda pro malé rybáře. Když se kámen dostane do sítě, může ztroskotat celá loď.

Rybářské svazy chystají na aktivisty žalobu. Podle úřadů by ochránci přírody mohli dostat pokutu až 50 tisíc eur. Akci odsoudili němečtí i dánští politici. Greenpeace chce přesto pokračovat. Rybáři ale tvrdí, že zákazy nemají smysl. Podle nich jsou potřeba flexibilní ochranné zóny, tedy zákaz lovu tam, kde je právě mnoho mladých ryb. I Svaz německých rybářů ale připouští, že takové opatření lze jen těžko kontrolovat. Vyžadovalo by dohodu celé Evropské unie, ta ale není na obzoru.