Počet obětí madridské tragédie stoupl na 154

Madrid - Počet obětí středečního leteckého neštěstí v Madridu stoupl na 154. Těžkým popáleninám podlehla jedenatřicetiletá žena. V péči lékařů zůstává 18 lidí, dva z nich jsou v kritickém stavu. Úřadům se zatím podařilo identifikovat 53 mrtvých. U zbývajících je nutná analýza DNA, protože těla byla znetvořena při požáru vraku letadla. Pokračuje také vyšetřování příčin havárie, která je nejhorší leteckou katastrofou ve Španělsku za posledních 25 let. A Spanairu, který po havárii řeší existenční problémy nepřidala ani čerstvá událost, kdy stejný letoun při cestě z Barcelony na kanárské ostrovy se 141 lidmi na palubě musel nouzově přistát v Malaze.

María Luisa Estévezová byla jednou z 19 osob, které neštěstí přežily. V sobotu však svým zraněním - popáleninám na více než 70 procentech těla - podlehla. Dalších 18 přeživších zůstává v nemocnici, dva z nich jsou podle lékařů ve velmi vážném stavu.

Na madridský hřbitov, kde probíhá identifikace těl obětí, se sjeli zahraniční patologové a lékaři. Na místě je i člen záchranného týmu, který vysvětluje rodinám obětí, jaké kroky je při identifikaci čekají. Snaží se jim poskytnout oporu a v případě nutnosti i první pomoc.

Španělské ministerstvo vnitra přiznává, že proces indentifikací bude trvat déle, než se předpokládalo. Pozůstalí, kteří se v sobotu setkali se zástupci společnosti Spanair, si stěžují, že nedostali k dispozici žádné nové informace o havárii.

Policie nadále vyšetřuje příčiny nehody. V současnosti úřady pracují se dvěma verzemi: podle jedné způsobil zřícení letadla náhlý výpadek obou motorů, podle druhé ho zavinily odštěpky levého motoru, které poškodily kormidlo stroje.

Mezitím Spanairu zvoní umíráček. Další nouzové přistání, tentokrát ale bez obětí, jistě na renomé společnosti nepřidá. „Pro Spanair nemohly současné události přijít v horší dobu,“ řekl analytik londýnské firmy Blue Car Douglas McNeill. K finančním potížím, které společnost přiznávala již dříve se nyní přidruží odliv zákazníků postrašených neštěstím.