Britští vědci vymysleli unikátní metodu snímání otisků prstů

Praha - Britští vědci přišli s novou unikátní metodou, pomocí které dokážou sejmout otisky z kovu, což doposud nebylo možné. Otisk prstu tak mohou získat třeba i z vystřelené nábojnice z místa činu. Policisté novinku vyzkoušeli dokonce už i v praxi a tvrdí, že pomocí ní dokáží rozklíčovat stovky dosud nevyřešených případů.

Jak sejmout otisk z vystřelené nábojnice, a tak najít toho, kdo zbraň nabíjel, byl hlavolam, který řešili vědci po celém světě už desítky let. Odhalit klíč by přitom ve většině případů znamenalo najít vraha. „Byl by to obrovský boom v kriminalistické technice,“ říká mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Na univerzitě v britském Leicestru našel tým vědců po třech letech pokusů odpověď. Pachatel nechá na nábojnici otisk prstu a zároveň pot. Při výstřelu se pak nábojnice zahřeje na teplotu několik set stupňů Celsia, čímž sice přesný otisk zmizí, ale kov začne v daném místě korodovat. „Působením dalšího prášku, který je podobný toneru z kopírek, dojde k vykreslení latentní daktyloskopické stopy,“ vysvětluje prorektor pro vědu a výzkum na Policejní akademii ČR Jiří Straus.

Hlavní výhoda však spočívá v tom, že vyleptaný otisk se už nikdy nedá odstranit. Do kovu se zafixuje a kriminalisté ho odhalí třeba i po deseti letech. Z policejních depozitářů tak teď mohou vyndat staré nábojnice a nevyřešené případy znovu otevřít. Britští vědci už od počátku spolupracovali s policií, která nyní novinku společně zkouší v praxi. „Nejdříve jsme testovali v laboratořích, ale teď už tři týdny zkoušíme i na reálných kriminálních případech. A máme úspěch,“ tvrdí britský kriminalista John Bond.

Metodu jde použít prakticky na všechny hladké kovové předměty, kterých se mohl pachatel dotknout. Je poměrně jednoduchá, rychlá a teď už i vyzkoušená. Zajímají se o ní také čeští kriminalisté, čímž by dopadení mohlo hrozit také českým zločincům. „Kdyby se několikrát odzkoušela v laboratorních podmínkách, bylo by možné ji u nás zcela standardně a běžně použít,“ myslí si Straus.

Čeští experti na daktyloskopii patří ke světové špičce ve svém oboru. Už léta se v tuzemsku testuje třeba unikátní metoda snímání otisků pachatele z mrtvého těla.