Soud v Indii by měl do pátku rozhodnout, zda pustí české entomology z vazby

Dárdžiling (Indie) - V Indii dnes začal soud se dvěma českými vědci, kteří byli zatčeni koncem června kvůli údajnému nedovolenému sběru hmyzu v přírodním parku Singalia. Petr Švácha a Emil Kučera však vinu popírají. Řízení bude pokračovat v úterý, výsledek soudu by podle velvyslance České republiky v Indii Hynka Kmoníčka mohl být známý do konce týdne.

Z výpovědí českých entomologů vyplývá, že většinu z asi 200 brouků sbírali ve vesnici nebo přímo na ubytovně chytali na světlo. O tom, kde je národní park, dobře věděli, a prý se mu proto vyhýbali. Soud v indickém Dárdžillingu dnes začal vyslechnutím svědků obžaloby. Řízení bude pokračovat v úterý a rozsudek by měl padnout v pátek.

Na stranu obou vědců se staví čeští, ale i světoví odborníci. Podle nich je vyloučeno, že by Švácha s Kučerou v Indii sbírali brouky proto, že by je chtěli dál prodávat. Jeli tam kvůli tesaříkům, s jejichž zařazením se potýkají už léta.

Na podporu českých vědců vzniklo už několik petic, na kterých je už víc než 1 200 podpisů. V případě, že soud v pondělí nijak nerozhodne, české velvyslanectví v Indii navrhne přesunutí celého sporu k vyššímu soudu v Kalkatě.

Velvyslanec Hynec Kmoníček prohlásil, že věří v nestrannost indického soudu, který se bude řídit fakty, tedy například tím, že policie nezadržela oba vědce v národním parku, ale v jejich hotelovém pokoji.

Kmoníček také poznamenal, že údajné přiznání obou vězňů pro něj není žádná novinka. První věc, kterou mu oba řekli při jeho první návštěvě, bylo, že podepsali prázdné dokumenty.

Nyní, když se dokumenty znovu objevily - to není překvapení ani pro něj, ani pro ně, a ni pro soudce, který se případem zabývá. V pondělí a úterý se bude soud zabývat žalobou, středa a čtvrtek jsou vyhrazeny obhajobě a v pátek možná soud vynese verdikt.

V případě, že soud vynese nepříznivý verdikt, se česká strana odvolá. Pokud by musela projít všechny stupně indického soudního systému, může se případ táhnout až sedm let.

Petr Švácha a Emil Kučera
Zdroj: ČT24