Začíná sjezd demokratů, který vyšle Obamu do boje o prezidentské křeslo

Denver (USA) - V americkém Denveru začíná celonárodní sjezd Demokratické strany, v jehož závěru demokraté oficiálně nominují illinoiského senátora Baracka Obamu jako prezidentského kandidáta. Delegáti společně s ním vyšlou do voleb senátora za stát Delaware Josepha Bidena, který se uchází o funkci viceprezidenta. "Nominace je show. Už o mnoho nejde, je to jen oficialita," tvrdí stálý zpravodaj ČT Michal Kubal.

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka a Creaga Hayese z české pobočky Demokratické strany má sjezd svůj význam. „Show se vysílá každý večer a vyvrcholí kandidaturou Obamy na fotbalovém stadionu. Dívá se na ni hodně lidí,“ dodává Hayes.

Hlavní řečnicí prvního dne sjezdu, jenž potrvá do čtvrtka, bude Obamova manželka Michelle, která ve svém projevu nejspíše vyzdvihne důležité okamžiky ze života svého muže. Vystoupit by měla také předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. 

V dalších dnech přednesou projevy Biden nebo bývalý prezident Bill Clinton, jenž se netají jistou averzí vůči Obamovi. „Clinton ve svém projevu Obamu podpoří. Otázka je, zda to bude znít upřímně a nadšeně, nebo to bude pouze předstírat,“ tvrdí Slezák.

Chybět nebude ani bývalý viceprezident a nositel Nobelovy ceny za mír Al Gore či senátorka za stát New York a Obamova hlavní soupeřka z demokratických primárek Hillary Clintonová. „Clintonová bude asi opět volat po jednotě Demokratické strany,“ myslí si Hayes.

Organizátoři se nejvíc obávají třenic mezi příznivci Baracka Obamy a jeho poražené soupeřky z primárek Hillary Clintonové. Někteří by ji dokonce mohli symbolicky nominovat.

Stoupencům Clintonové vadí, že demokratická strana podle nich nikdy vážně nezvažovala dát Clintonové post viceprezidenta. Barack Obama v sobotu oznámil, že si vybral Joea Bidena. Ten jako expert na bezpečnost a předseda zahraničního výboru senátu vyváží Obamovu nezkušenost v mezinárodní politice. Sama Clintonová jeho volbu pochválila.

Přes 27 % demokratů bude raději než pro Obamu hlasovat pro McCaina

Podle zpravodaje ČT Michala Kubala sice oficiálně nikdo z demokratů nehovoří o ničem jiném, než o jednotě strany. Čísla ale svědčí o něčem jiném. Barack Obama totiž za poslední měsíc výrazně ztratil ve své straně podporu. Po tuhých nominačních bojích s Hillary Clintonovou, ve kterých nakonec Obama zvítězil, se v červenci vyslovilo 16 procent demokratů, že když nemohou v podzimních volbách podpořit bývalou první dámu, raději budou hlasovat pro republikána Johna McCaina. Teď na konci srpna je to už dokonce 27 procent demokratů, kteří chtějí ve volbách podpořit republikánského kandidáta.

Hlavním úkolem tohoto sjezdu tedy bude, řešit rozpor uvnitř strany. Klíčový bude v tomto ohledu čtvrtek, kdy přijde na řadu hlasování delegátů, kteří se budou muset jeden po druhém vyslovit, koho si přejí jako prezidentského kandidáta - zda Obamu, či Clintonovou. Podle toho, kolik se jich podpoří pro bývalou první dámu se bude usuzovat, jaké bude mít Barack Obama proti McCainovi šanci.

Obama přednese svůj projev před hřmícím stadionem

Obama, jenž má šanci stát se prvním černošským prezidentem USA, přijme nominaci ve čtvrtek na denverském fotbalovém stadionu, který pojme až 80 tisíc lidí. Velice netradiční rozhodnutí tak umožní i širší veřejnosti zúčastnit se závěru demokratického konventu. 

Nominační sjezd se koná jen několik dní poté, co průzkum agentury Reuters a Zogbyho institutu ukázal, že Obama u voličů ztrácí pět procentních bodů na kandidáta republikánů Johna McCaina. „Sjezd se bude určitě zabývat i tím, proč Obama ztrácí na McCaina,“ říká Kubal. Oproti červenci je to ostrý zvrat - demokratický kandidát měl totiž sedmiprocentní náskok.

Republikánský tábor nominuje Johna MacCaina na sjezdu, který začne 1. září ve městě Saint Paul v Minneapolis. Kandidáta na viceprezidentský post by měl McCain oznámit ještě tento týden.

Prezidentské volby se budou konat v listopadu. Ještě předtím se uskuteční televizní debaty mezi oběma kandidáty. Podle Hayese se díky internetu budou moci voleb zúčastnit i američtí voliči žijící v Praze.

Vydáno pod