Intel vstoupil do výzkumu bezdrátového napájení

San Francisco - Nabíjení mobilů, počítačů a dalších elektronických zařízení zcela bez kabelů a zástrček je otázkou pěti let. Společnost Intel představila zdokonalení technologie magnetických polí, která dokáže spolehlivě dodávat energii na několik metrů. Tak brzké rozloučení se zásuvkami, kabely a zástrčkami nepředvídaly ani nejodvážnější vize.

„K realizaci se blížíme každým dnem. Zájem největšího světového výrobce počítačových čipů považuji za dobré znamení,“ říká doktor Marin Soljacic, jeden z fyziků vědeckého týmu z MIT. Intel nazývá tuto technologii WREL - Wireless resonant energy link - zatímco původní průkopník MIT (Masachussetts Institute of Technology) ji pojmenoval WiTricity (kombinace slov wireless a electricity).

WREL-cívky by například mohly být zabudovány do stolů, zdí nebo obrazových rámů. Napájely by pak všechna rezonátorem vybavená zařízení v blízkém okolí. Technologie je založena na magnetické indukci: rezonátor v zařízeních budoucnosti bude naladěn na příjem energie konkrétního magnetického pole vytvářeného cívkou. Tým svůj systém demonstroval rozsvícením 60 W žárovky napájené ze zdroje vzdáleného skoro metr. Ztráta energie byla oproti dosavadnímu způsobu napájení ze sítě kolem 10%.

„V této oblasti se zatím nikdo komerční přístupnosti natolik nepřiblížil,“ říká přední analytik v oblasti informačních technologií Rob Enderle, podle kterého má projekt „potenciál změnit svět.“