Kandidát opozice získal v zimbabwském parlamentu předsednické křeslo

Harare - Zimbabwská policie dnes zabránila dvěma opozičním politikům složit poslaneckou přísahu. Zatkla je totiž před budovou parlamentu ve chvíli, kdy jejich ostatní kolegové skládali uvnitř slavnostní slib. Vláda Roberta Mugabeho tak podle opozičního Hnutí za demokratickou změnu (MDC) učinila další krok, který znemožňuje jednání o vytvoření vlády národní jednoty. Opozice nicméně dnes zaznamenala i politickou výhru, její kandidát se totiž stal předsedou parlamentu.

Kandidát opozičního Hnutí za demokratickou změnu Lovemore Moyo se stal předsedou zimbabwského parlamentu. Takto významné křeslo získala opozice poprvé od roku 1980. Pro hlasovalo 110 poslanců proti bylo 98. To znamená, že kandidáta opozice podpořil v tajné volbě minimálně i jeden z vládních poslanců.

Poté, co Moyo zvítězil, spěchal mu poblahopřát poslanec Emmerson Mnangagwa, jenž je členem Mugabeho strany. „Pane předsedo. Je to opravdu historická událost a rád bych vám, jménem prezidenta, naší strany a parlamentu, poblahopřál,“ řekl Mnangagwa.

Vláda plánovala zasáhnout proti 15 opozičním politikům

Jednání o vyřešení povolební krize v Zimbabwe jsou ale i přesto dál na mrtvém bodu. Dnes totiž měli poslanci složit na půdě parlamentu slavnostní přísahu. Dva z nich, členové MDC, se ale nemohli dostavit. Policie je totiž dovnitř budovy nepustila a zatkla je, údajně to odůvodnila tím, že se muži podíleli na povolebním násilí. Policie je obvinila také z vraždy a znásilnění. Podle informací opozice přitom chtěla vláda zadržet až 15 poslanců MDC. Třetí opoziční poslanec policii unikl a nakonec se do parlamentu dostal. Mezitím uvnitř prezident Mugabe jmenoval tři nevolené členy senátu a osm provinčních guvernérů.

Mluvčí MDC:

„Vybrali si cestu arogance.“

Opozice okamžitě označila zatčení svých poslanců za narušení dosavadních jednání o vyřešení povolební krize a obvinila vládu, že chce zákonodárný sbor touto cestou ovládnout. „Jasně si vybrali cestu arogance, jednostrannosti, což vážně narušuje důvěru v jednáních,“ prohlásil o vládě mluvčí MDC Nelson Chamisa. Vláda ale popírá, že by oba politiky zadržela. Kde se nyní poslanci nacházejí, není známo.

Ani po víc než pěti měsících nemá Zimbabwe novou vládu, od parlamentních voleb, v nichž zvítězila opozice, je země v krizi. Vláda znovuzvoleného prezidenta Roberta Mugabeho totiž podle opozičního Hnutí za demokratickou změnu pronásleduje jeho příznivce. Ve středu chce prezident Mugabe oficiálně zahájit jednání parlamentu, opozice ale vzhledem k dnešnímu incidentu protestuje a tvrdí, že dvě místa po zatčených politicích určitě obsadí.