MI5: Teroristé ve Velké Británii vypadají jinak, než si myslí veřejnost

Londýn - Skuteční teroristé se svému zobrazování v médiích příliš nepodobají. Většina teroristů žije ve Velké Británii legálně, nejde o žádné ilegální imigranty. Samotáři a náboženští fanatici tvoří jen malou část těch, kdo se na teroristických činech podílejí. Vyplývá to ze zprávy britské domácí kontrarozvědky MI5.

Rozvědka zprávu vypracovala s cílem předejít podobným útokům, jaké Londýn zažil před třemi lety. To při výbuších v metru a autobuse zemřelo 52 lidí. Na kontrarozvědku se pak snesla vlna kritiky za to, že sice některé z pachatelů sledovala, nedokázala ale útokům předejít.

Zpráva analytického oddělení MI5 přináší komplexní vyhodnocení poznatků, které tajná služba během uplynulých tří let získala. Rozvědčíci zkoumali mimo jiné psychologické profily a rodinné zázemí několika stovek podezřelých.

Polovina z teroristů na území Británie se tam narodila a má plnohodnotné britské občanství. Nejde tedy o žádné buňky al-Káidy vyslané do země a řízené zvenku. Závěry zprávy také ukazují, že teroristé nejsou nevzdělaní nebo negramotní, právě naopak. Podle MI5 se také ukazuje, že to nejsou hluboce věřící muslimové, těm totiž víra brání v páchání násilí.