Američané se musejí z Iráku stáhnout do konce roku 2011

Bagdád - Koaliční jednotky by měly do konce roku 2011 opustit území Iráku. Dnes to v Bagdádu na setkání místních představitelů oznámil irácký premiér Núrí Málikí, který tvrdí, že se Irák se Spojenými státy shodl na bezpečnostní smlouvě. Do konce roku 2011 by podle dohody kromě dalších jednotek mělo Irák opustit i 147 tisíc amerických vojáků. USA ale informaci o odchodu své armády do tohoto data nepotvrdily. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí existenci takové dohody popřel.

Irácký premiér Núrí Málikí dnes prohlásil, že se podařilo uzavřít dohodu o bezpečnostní smlouvě, která vyžaduje, aby cizí vojenské síly zmizely z území Iráku do konce roku 2011. „Dosáhli jsme dohody mezi dvěma stranami, která udává pevné datum, což je konec roku 2011, ukončení jakékoli přítomnosti cizích jednotek na irácké půdě,“ uvedl během svého projevu k iráckým představitelům v Bagdádu Málikí. Ministerstvo zahraničí USA ale později existenci takové smlouvy popřelo. Obě strany se podle něj shodly jen na předběžném návrhu. Ten ještě musí projít schvalováním na řadě úrovní.

USA existenci dohody popírá 

Dohodu pak označil premiér za významný pokrok v jednáních o bezpečnostní smlouvě. V polovině nadcházejícího roku by americké vojenské jednotky měly přestat ovládat irácká města, některé se pak zaměří na trénink iráckých armádních sil. Americké bojové jednotky by se ale měly do konce roku 2011 kompletně z území stáhnout.

Washington ale zatím žádné pevné datum stažení svých jednotek z Iráku nepotvrdil, minulý týden při své návštěvě v Bagdádu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová uvedla, že zatím k žádné dohodě nedošlo. A to dnes potvrdil i mluvčí ministerstva zahraničí Robert Wood, který uvedl, že je třeba stále dořešit s iráckým politickým systémem mnoho podrobností, než dojde ke konečné dohodě.  

Núrí Málikí
Zdroj: ČT24