Vědci objevili lék na kvasinkovou infekci, zatím funguje u myší

Chicago – Vakcína, která zastaví kvasinkovou infekci, je na světě. Zatím funguje u pokusných myší. Podle amerických výzkumníků by měla být výsledkem jejich snahy látka, která zastaví nekontrolované šíření kvasinek v těle, jež může být za jistých okolností životu nebezpečné.

Vědci infikovali myši smrtelnou formou kvasinkové infekce. Zvíře, které vakcínu nedostalo, zemřelo po třech týdnech. Druhá myš, které výzkumníci předem podali novou vakcínu, nemoc přežila.

„Zotavila se tak, že v jejích tkáních již není patrná přítomnost kvasinek,“ uvedl člen vědeckého týmu Jim Cutler. Své objevy publikovali výzkumníci v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Kvasinková infekce je důsledkem přemnožení tzv. candidas žijících v lidském těle. Obvykle přebývají na vlhkých místech, jakými jsou ústa nebo vagina. Právě tam se infekce nejčastěji projevuje, přemnožení kvasinek v ústech se označuje jako moučnivka a postihuje především batolata. Nemoc může být nebezpečná, pokud se kvasinky dostanou do krve a rozšíří se tak na další místa v těle. Podle Cutlera je kvasinková infekce každý rok příčinou smrti 70 až 100 tisíc Američanů.

Jedním z důvodů vzniku infekce je vybití střevních bakterií například antibiotiky. Kvasinková infekce je proto častá v nemocnicích.