Afghánistán přehodnotí přítomnost cizích jednotek

Kábul - Afghánská vláda je stále nespokojená s počtem civilních obětí, které padnou při akcích spojeneckých jednotek v zemi. Teď kvůli tomu chce dokonce přehodnotit přítomnost zahraničních vojáků - pověřila ministry zahraničí a obrany, aby uzavřeli s mezinárodními jednotkami novou dohodu. Rozhodnutí se vztahuje na kontingent NATO a na síly mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Ty se k záležitosti zatím nevyjádřily.

OSN má důkazy, že minulý týden zahynulo 90 civilistů

Od začátku roku zahynulo podle OSN při násilnostech v Afghánistánu na 700 civilistů. Asi 250 z nich mají na svědomí mezinárodní vojáci, zbytek ozbrojenci radikálního hnutí Taliban. Zatím nejhorší incident se odehrál v pátek, kdy při bombardování oblasti Azízabádu v jihoafghánské provincii Herát zemřelo podle vládních údajů 90 civilistů. Tuto informaci dnes podle agentury Reuters potvrdila i OSN. Koalice vedená USA ale uvádí, že oběťmi náletu byli ozbrojenci Talibanu.

Vláda prezidenta Hamída Karzáího ve společném prohlášení pověřila ministry zahraničí a obrany, aby uzavřeli s mezinárodními jednotkami novou dohodu. Ta by regulovala působení zahraničních vojáků v zemi a zamezila dalším civilním obětem. Dosavadní postup zahraničních vojáků Kábul ostře kritizoval. „Afghánská vláda opakovaně jednala s mezinárodními silami o civilních obětech a žádala o zastavení všech náletů na civilní cíle, zejména na afghánské vesnice. Naše požadavky ale bohužel dosud nebyly naplněny, spíše naopak. V důsledku náletů umírá více civilistů, včetně žen a dětí,“ uvádí vládní prohlášení.

Jednotky NATO působí v Afghánistánu z pověření OSN a mají v zemi zajišťovat bezpečnost. Koalice vedená Spojenými státy provádí v Afghánistánu protiteroristické operace a cvičí vojáky afghánské armády. Česká republika působí v Afghánistánu v rámci sil NATO, kam vyslala čtyři stovky vojáků.

Vydáno pod