V Německu začíná soud s matkou vražedkyní

Berlín - V Německu začal soud s matkou, která je podezřelá z vraždy svých tří novorozených dětí. Policie objevila v domě v saském Wendenu ukrytá mrtvá tělíčka před osmi měsíci. Matce hrozí za čin až 15letý trest. Bude ale záležet hlavně na tom, zda se podaří dokázat příčina smrti tří děvčátek.

Soud se především bude zabývat tím, zda v těchto případech došlo k vraždě nebo k zabití. Bude ale náročné dokázat příčinu smrti tří děvčátek. Kvůli pokročilému stadiu rozkladu ostatků nebylo možné při pitvě jednoznačně určit, jak děti zemřely. Není ani jasné, zda děvčátka po porodu žila, protože se narodila beze svědků. A na tom staví obhájce ženy.

Sama matka vraždu svých dětí popírá, prý všechny po narození byly mrtvé. Jisté je jen jedno, že matka se o děti nestarala a jejich úmrtí neohlásila. Dnes u soudu zarytě mlčela. Tajemstvím také zůstává, zda o hrůzném činu věděl manžel obžalované. Ta tvrdí, že muž nic netušil, protože byl dlouhé měsíce na montážích.

Případ v Německu rozpoutal debaty, zda úřady dělají dost pro ochranu dětí. První z mrtvých děvčátek se narodila v roce 2002 legálně v porodnici. Podezření, že něco není v rodině v pořádku, ale úřady pojaly až po pěti letech, když se matka s dítětem nedostavila na předškolní lékařskou prohlídku. Pak začala teprve policie pátrat a našla tělíčka dětí v mrazáku a v květináči.

Soud plánuje vyslechnout ještě 39 svědků a dva soudní znalce, bude se konat ještě osm soudních přelíčení, rozsudek by měl předběžně padnout v půli října.