V Afghánistánu se zranil český voják, pojede domů

Kábul - V afghánské provincii Lógar, kde působí český provinční rekonstrukční tým, se v pondělí při dopravní nehodě zranil český vojenský policista. Utrpěl středně těžká zranění. Jeho život není ohrožen, muž komunikuje s okolím. Voják byl v koloně vozidel speciálních jednotek vojenské policie, která se přesouvala z české základny v Lógaru do Kábulu.

Přibližně v polovině cesty utrpělo jedno vozidlo závadu na kole a převrátilo se. Byli v něm čtyři vojáci. Jeden z nich z vozidla vypadl a zranil se. Na místě dostal první pomoc, pak ho vrtulník přepravil do americké polní nemocnice v Bagrámu. Teď se chystá jeho převoz do Česka.

Vlasta Parkanová:

„Je obtížné si představit, že by současnou bezpečnostní situaci v zemi dokázala zvládnout afghánská vláda vlastními silami.“

Afghánská vláda v úterý oznámila úmysl přítomnost zahraničních vojáků v zemi přehodnotit kvůli civilním obětem jejich útoků. Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová to komentovala slovy: „Pokud by se tato vláda rozhodla ukončit přítomnost vojáků v zemi, pak bychom ji samozřejmě respektovali a vyhověli jí.“ Vyjádřila ale pochybnosti o správnosti tohoto rozhodnutí.

Od začátku roku zahynulo podle OSN při násilnostech v Afghánistánu na 700 civilistů. Asi 250 z nich mají na svědomí zahraniční vojáci, zbytek ozbrojenci radikálního hnutí Taliban. Zatím nejhorší incident se odehrál v pátek, kdy při bombardování oblasti Azízabádu v jihoafghánské provincii Herát zemřelo podle vládních údajů i podle OSN 90 civilistů.

Afghánistán z českého pohledu

  • Je to hlavní zahraniční působiště české armády.
  • Pracovníci rekonstrukčního týmu v Lógaru se právě vystřídali.
  • Česko chce rekonstrukční tým zachovat několik let.
  • Už tam letos 2 čeští vojáci zahynuli.