Americká vláda musí zveřejnit dokumentaci k procesu s popravenými Rosenbergovými

New York - Americký federální soud v úterý nařídil zveřejnit dokumentaci k případu Rosenbergových. Jedná se o výpovědi svědků z procesu, ve kterém byli v roce 1951 odsouzeni k smrti za údajnou špionáž pro Sovětský svaz manželé Julius a Ethel Rosenbergovi. Vláda se proti verdiktu může do dvou měsíců odvolat.

Američtí manželé byli roku 1950 obviněni z vyzrazení tajemství výroby atomové zbraně Sovětskému svazu. Získané informace předali podle vyšetřovatelů přes prostředníka v letech 1945 až 1946 sovětskému vicekonzulovi v New Yorku.

Při procesu ale Rosenbergovi pouze přiznali, že jsou komunisty. V atmosféře zjitřené válkou v Koreji byli přes masové protesty 5. dubna 1951 odsouzeni k trestu smrti. Proti rozsudku se několikrát neúspěšně odvolali. Popraveni byli v roce 1953.

Úterní výrok amerického soudu má umožnit veřejnosti poprvé nahlédnout do tehdejších svědeckých výpovědí některých klíčových svědků. Výpovědi před velkou porotou jsou totiž v USA tajné.

Z procesu s Rosenbergovými byly zatím zveřejněny jen výpovědi těch, kteří zemřeli, nebo se zveřejněním písemně souhlasili. Veřejnosti zůstane ale nepřístupná výpověď tehdejšího klíčového svědka obžaloby a bratra Ethel Rosenbergové Davida Greenglassa. Soud vyhověl jeho žádosti, aby zápis jeho výpovědi před velkou porotou nebyl zveřejněn.