V Thajsku pokračují protesty, policie se chystá tvrdě zasáhnout

Bangkok - Thajský premiér Samak Suntcharavedž dnes vyzval policii k zásahu proti několika tisícům protivládních demonstrantů ze zahrad v komplexu úřadu vlády, které okupují už druhý den. Thajský soud jim nařídil, aby zahrady nepodleně opustili. Představitelé opozice to odmítli a prohlásili, že protesty potrvají, dokud vláda neodstoupí. Soudní rozhodnutí však usnadňuje policii zasáhnout a demonstranty vytlačit násilím.

Už ráno se policie neúspěšně pokusila vyhnat z komplexu úřadu vlády několik tisíc lidí, kteří tam už druhý den požadují odstoupení premiéra. Patnáct demonstrantů bylo zraněno. Protestující obviňují vládu z korupce. V demonstracích chtějí pokračovat. V úterý krátce obsadili i státní televizi v Bangkoku.

Opozice tvrdí, že počet protestujících dosáhl statisíců, podle policie je to maximálně 35 tisíc lidí. Protestující poprvé za poslední roky uspěli v průniku na pozemky vládního komplexu. Sledují jediný cíl: přimět premiéra Samaka Suntcharavedže a s ním i celý vládní kabinet k demisi.

Protestující viní Suntcharavedžovu vládu z korupce a také z toho, že je jen zástupcem bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, který byl svržen při převratu v roce 2006 a poté se uchýlil do exilu v Anglii. Protesty organizuje Lidové spojenectví pro demokracii, které v nich hodlá pokračovat, dokud nedosáhne svržení sedm měsíců úřadující vlády.

Na 500 příslušníků pořádkové policie se v ranních hodinách pokusilo demonstranty z komplexu vyhnat a při střetech bylo zraněno 15 protestujících. Policie poté od konfrontace ustoupila a demonstranti pokračují v klidném protestu. Premiér následně řekl, že protesty musejí skončit. „Vyšleme tisíce policistů, kteří vyženou protestující od sídla vlády,“ prohlásil Suntcharavedžův mluvčí.

Soud v Bangkoku dnes také vydal zatykač na devět vůdců protestů. Ti jsou obviněni ze spiknutí s cílem připravit vzpouru, za což jim hrozí až trest smrti nebo doživotní vězení.

Jeden z organizátorů protestu Čamlong Srimuang prohlásil, že se nebude bránit zatčení. Demonstrace podle něj bude pokračovat, i kdyby byli vůdci protestů uvězněni. „Nemohou zavřít úplně všechny, nemají na to dost cel,“ řekl Srimuang.

Thajští demonstranti
Zdroj: ČT24