Bajkalskou oblast zasáhlo silné zemětřesení, ztráty na životech nejsou

Moskva - Oblast v blízkosti jezera Bajkal dnes zasáhlo silné zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy škály. Podle ruských představitelů nedošlo ke ztrátám na životech ani k rozsáhlejším hmotným škodám, geologická aktivita však vyvolala paniku.

Ruské tiskové kanceláře uvedly, že některé problémy zemětřesení způsobilo v metropoli regionu Irkutsku. „Bezprostředně po otřesech bylo v Irkutsku narušeno zásobování elektřinou, spojení pro mobilní telefony a internet. Banky jsou zavřené a na některých domech byly poškozeny střechy,“ oznámila tisková agentura RIA-Novosti. 

Mluvčí ministerstva pro mimořádné situace potvrdil, že si zemětřesení, které oblast zasáhlo nad ránem, nevyžádalo žádné oběti na životech. Připomněl, že místní stavby jsou navrženy tak, aby odolaly ještě silnějším otřesům. Úřady sdělily, že epicentrum bylo asi 30 kilometrů severovýchodně od města Bajkalsk. Hongkongská a americká geologická observatoř nicméně naměřily pouze 6,3 stupňů Richterovy stupnice a nikoliv 9, o kterých hovořily ruské úřady.