Dalajlama je vyčerpán, Francie byla načas jeho poslední cestou

Dharamsála - Tibetský duchovní vůdce dalajlama se zatím nepodívá do Mexika a Dominikánské republiky, jak měl v plánu. Třiasedmdesátiletý v pořadí 14. dalajlama, vlastním jménem Tenzin Gyatso, se v posledních dnech necítil dobře, byl mu nařízen domácí odpočinek. Dalajlama v minulých týdnech podnikl návštěvy mnoha významných státníků. Je ale spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym kritizován za neschopnost sejít se u jednoho stolu.

Na své zatím poslední zahraniční cestě navštívil dalajlama minulý týden Francii, kde se setkal mimo jiné s ministrem zahraničí Bernardem Kouchnerem nebo první dámou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou. Dalajlama během svého cestovatelského turné potřásl rukou americkému prezidentovi, německé kancléřce, ale z Francie se minulý týden setkal jen s ministrem zahraničí. S prezidentem země galského kohouta a na půlrok prvním mužem EU Nicolasem Sarkozym nenašli společné volné okénko v diáři. Sarkozyho musela suplovat jeho žena.

Dalajlama je nejvyšším představitelem tibetského buddhismu a nositelem Nobelovy ceny za mír z roku 1989. Od roku 1959, kdy Čína potlačila povstání v Tibetu, žije v exilu v indické Dharamsále. Prohlašuje, že usiluje o zajištění autonomie Tibetu v rámci Číny, ale ta ho opakovaně obviňuje, že se snaží Tibet od Číny odtrhnout.