Clinton v projevu kandidaturu Obamy podpořil; Biden přijal nominaci na viceprezidenta

Denver (Colorado) - Bývalý americký prezident Bill Clinton dnes na sjezdu Demokratické strany razantně podpořil kandidaturu Baracka Obamy coby prezidentského kandidáta. Zdůraznil, že Obama je připraven být prezidentem Spojených států a on, Clinton, jako někdejší prezident udělá vše, aby byl Obama do Bílého domu zvolen.

Clintonův projev byl očekáván s velkým napětím, protože bývalý prezident několikrát během primárních voleb Obamu tvrdě kritizoval jako politického soupeře své manželky Hillary. Delegáti sjezdu Clintona přivítali dlouhotrvajícími ovacemi vestoje a Clinton je podle prvních reakcí v sále nezklamal.

„Moji drazí Demokraté, řeknu vám: Barack Obama je připraven vést Ameriku a obnovit americké vedení ve světě,“ řekl Clinton a delegáti sjezdu byli nadšením bez sebe. Když Clinton přidal, že „Barack Obama je připraven být prezidentem Spojených států“, souhlasné skandování nebralo konce.

Clinton řekl, že jeho manželka Hillary už před ním řekla, že udělá vše pro Obamovo zvolení, takže prý spolu na to budou dva. Ve skutečnosti je to podle Clintona hlas 18 milionů voličů, kteří jeho manželku v primárkách podpořili. „Chci, stejně jako Hillary, abyste vy všichni, co jste ji podpořili, volili v listopadu Baracka Obamu,“ zdůraznil Clinton.

Sjezd aklamací také rozhodl o oficiální nominaci senátora Josepha Bidena
coby kandidáta na viceprezidenta USA. Biden nominaci přijal a v následném projevu v narážce na republikánského kandidáta Johna McCaina zdůraznil, že výzvy, které před Amerikou stojí, vyžadují, aby byl v Bílém domě někdo, kdo je více než jen dobrý voják. Baracka Obamu pak označil za moudrého lídra, který může přinést změnu, kterou Spojené státy potřebují. 

Pětašedesátiletý Joseph Biden, dosavadní šéf zahraničního výboru Senátu, by podle pozorovatelů měl kompenzovat menší Obamovy zkušenosti se zahraniční politikou. Po boku sedmačtyřicetiletého Obamy vytvoří i věkově vyvážený tandem dvou generací.