Schwarzenberg jedná v Paříži s šéfy diplomacie Francie a Švédska

Paříž - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes uskutečnil jednodenní návštěvu Francie. V Paříži se setkal se svým francouzským kolegou Bernardem Kouchnerem a šéfem švédské diplomacie Carlem Bildtem. Během jednodenní pracovní návštěvy Schwarzenberg promluví na poradě francouzských velvyslanců. Hlavním tématem návštěvy je situace v Gruzii. Politici jednali i o plánovaném českém předsednictví v unii.

Schwarzenberg potvrdil, že během své návštěvy se bude ve větší míře zabývat gruzínskou problematikou. Situace v Gruzii je také hlavním tématem na pondělním mimořádném summitu Evropské unie, který Francie svolala.

Francie přitom zablokovala návrh Polska a baltských zemí pozvat na summit EU o Gruzii gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Podle Karla Schwarzenberga je to věc Francie: „Nejdříve musíme mezi sebou dojít k jednotnému názoru, a potom je smysluplné setkat se s partnery… První úkol je, abychom se sami sjednotili, a tudíž chápu, že Francie pozvala pouze omezený okruh. Není to otevřené setkání, je to uzavřené pracovní setkání.“

V pondělí se na summitu setkají předáci členských zemí EU a není vyloučeno, že na schůzce odsouhlasí sankce proti Rusku. Francie ale podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga bude jednou ze zemí, která o uvalení sankcí vůči Rusku nebude usilovat. „Bernard Kouchner se výslovně postavil proti sankcím, s čímž do jisté míry souhlasím, protože sankce obyčejně valné výsledky nemají,“ uvedl Schwarzenberg. Ten zároveň ale připustil, že některé členské státy by takový trest jako odpověď na ruskou invazi do Gruzie uvítaly.

Evropské unii v tomto pololetí předsedá právě Francie, Česko ji vystřídá od ledna. Po šesti měsících Česká republika předá unijní vedení Švédsku. Francie, Česko a Švédsko sice vedou či povedou unii jako členský stát každý zvlášť, ovšem trio těchto zemí po dobu jednotlivých předsednictví úzce spolupracuje. Letos představilo svůj společný program. „ Pokoušíme se vytvořit osmnáctiměsíční období, ve kterém se přece jen může udělat více než během pouhých šesti měsíců,“ dodal Schwarzenberg.