Gustav už zabil 23 lidí, nový hurikán na obzoru

Miami (USA) - Tropická bouře Gustav opustila Haiti a Dominikánskou republiku, kde připravila o život 23 lidí, a směřuje k Mexickému zálivu. Ropné společnosti zahájily evakuaci těžebních plošin, na Jamajce už úřady před hurikánem vydaly varování. K pobřeží Spojených států by Gustav mohl dorazit v pondělí. Nad Atlantikem se navíc vytvořila další tropická níže Hanna, která by se podle meteorologů mohla změnit v bouři a do tří dnů v hurikán.

Podle meteorologů Gustav zeslábl a změnil se v tropickou bouři, nyní ale opět získává sílu hurikánu a měl by postupovat na severozápad, zasáhnout západní cíp Kuby a v neděli vstoupit do Mexického zálivu. Může zasáhnout všechny americké státy od Floridy po Texas. Obavy, že mu v cestě budou stát i ropná zařízení v Mexickém zálivu, z nichž USA získávají čtvrtinu své ropy a 15 procent zemního plynu, už zvedly ceny ropy. Největší strach vzbuzuje Gustav v Louisianě. Tři roky poté, co ji zdevastoval hurikán Katrina, tam platí stav ohrožení a úřady připravují evakuační plány.

Gustav se prohnal asi 100 kilometrů jižně od americké základny Guantánamo na Kubě. Bouře sice prošla mezi ostrovem a Jamajkou, na pevninu na obou stranách ale přinesla vydatné deště. Kubánské úřady evakuovaly z ohrožených oblastí na 50 tisíc lidí. Jamajka byla zasažená mírněji, vydala ale varování před hurikánem poté, co Gustav změnil směr a stočil se na jih. Premiér Jamajky se ale obává: „Hurikány jsou nevyzpytatelné, předvedl to například Gilbert, Dean nebo Ivan. Vyhráno nemáte, ani když se od vás hurikán vzdaluje. Může se rychle otočit a řítit se zpět.“

Obavy z Gustava teď sužují Louisianu, která se stále úplně nevzpamatovala z katastrofálních důsledků hurikánu Katrina, který udeřil 29. srpna před třemi roky. Nechal za sebou 1600 mrtvých, kilometry zničených domů a miliardové škody. Guvernér Lousiany vyhlásil už kvůli blížící se smršti výjimečný stav, národní garda je v pohotovosti, federální úřady distribuují zásoby vody, léků, potravin.

  • Hurikán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38069.jpg
  • Trasa hurikánu Gustav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/384/38330.jpg
  • Hurikán Gustav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38052.jpg