McCain v pátek oznámí, kdo bude jeho kandidát na viceprezidenta

Chicago - V pátek oslaví republikánský kandidát v nadcházejících prezidentských volbách John McCain 72. narozeniny. Při té příležitosti se chystá oznámit jméno svého kandidáta na post viceprezidenta. A nebude prý snadné rozhodování, koho si vlastně vybere.

Nábožensky zaměřená pravice by totiž na významném postu ráda viděla nějakou známou konzervativní osobnost. Jiní by zase rádi moderní dynamickou osobu, další McCainovi spolustraníci si přejí nějakého ekonomického odborníka. Svou roli by při volbě mohl hrát také věk. Mladší spolukandidát by totiž kompenzoval věk McCaina, který by se v případě zvolení stal nejstarším nastupujícím prezidentem v dějinách USA.

Z možných kandidátů na funkci viceprezidenta mají podle místních komentářů největší naději čtyři osobnosti. Jsou to 61letý bohatý podnikatel Mitt Romney, který se střetl s McCainem ve stranických primárkách. Dále pak 47letý silně konzervativní minnesotský guvernér Tim Pawlenty nebo 63letý umírněný politik a bývalý ministr národní bezpečnosti Tom Ridge a 66letý bývalý významný demokratický liberální politik a nyní nezávislý senátor za Connecticut Joe Lieberman.

V pondělí začíná nominační sjezd Republikánské strany, pozornost médií na sebe McCain chce ale přilákat už v pátek. Po několika dnech, kdy se Američané zajímali především o kongres demokratů, se tak veřejnost zaměří právě na republikánského kandidáta.

Vydáno pod