Maďarský premiér odstoupí, pokud neprosadí rozpočet a daňové reformy

Budapešť - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes spojil svůj osud s daňovou reformou a státním rozpočtem. Pokud parlament na podzim jeho návrhy odmítne, premiér podá demisi. Premiér plánuje razantně snížit daně, aby tak nastartoval maďarskou ekonomiku a země byla více konkurenceschopná.

Gyurcsány musí spoléhat na podporu malého liberálního Svazu svobodných demokratů, s jejichž souhlasem v Maďarsku vládne jeho Maďarská socialistická strana. Svaz prohlásil, že návrh podpoří jen v případě, pokud v něm bude razantní snížení daní.

A pokud chce Gyurcsány vládnout dál až do roku 2010, bude muset vyjít liberálům vstříc. Premiér proto nabídl zkrácení daní o 300 miliard forintů (asi 29 miliard korun) v roce 2009 a až o 1 200 miliard (asi 116 miliard korun) během tří až čtyř let. Chce tak nastartovat ekonomiku k větší konkurenceschopnosti. Gyurcsány také plánuje zpřísnit kontrolu placení daní, chce tak zlikvidovat černou ekonomiku, která v Maďarsku činí až 20procentní podíl hospodářství.

Odborníci se ale obávají, že se vládě nepodaří přimět občany, aby řádně daně platili. Pochybují proto, že vláda získá reformami tolik, peněz, kolik by si přála. Liberálové budou mít o víkendu schůzku, na které se dohodnou, zda reformy podpoří, nebo ne.