Soud s českými entomology v Indii se protahuje

Dillí - Soud s českými entomology obviněnými z nepovoleného sběru hmyzu v indickém parku Singalia se protahuje. Ještě dnes pokračovala obžaloba v předkládání argumentů a obhájci obou Čechů se zatím nedostali ke slovu. Podle zastupujícího českého konzula Jana Kreutera se přesto nedá vyloučit, že rozsudek padne podle původního plánu, tedy v pátek.

Teprve dnes byla přednesena finální verze obžaloby. Podle původních plánů přitom měla obžaloba přednést své důkazy během prvních dvou dnů procesu, tedy v pondělí a v úterý.

Obhájci Petra Šváchy a Emila Kučery své argumenty zatím nepřednesli. Před soudem chtějí především prokázat, že hlavní důkaz obžaloby, údajné písemné doznání obou Čechů, je podvrh.

Obhajoba tvrdí, že „někdo zneužil“ dvě desítky bianko podepsaných papírů, které si policie od Šváchy a Kučery vyžádala po jejich zadržení s tím, že na nich vyhotoví seznam předmětů a zařízení zabavených entomologům.

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli ale oficiální povolení pro jejich sběr.

Indické úřady tvrdí, že dvojice mužů sbírala hmyz pro komerční účely a ničila biotop rezervace. Češi všechna obvinění odmítají a tvrdí, že do parku Singalia vůbec nevstoupili.

Na stranu entomologů se postavili předseda Akademie věd Václav Pačes a šéf Entomologického ústavu Jan Šula. Internetovou petici za propuštění obou Čechů také podepsaly stovky českých a zahraničních vědců.