Mezi Ruskem a USA zuří propagandistický souboj, Evropa se stahuje

Moskva/Paříž - Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner čtyři dny před summitem EU o Gruzii odmítl na téma případných sankcí spekulovat. Připustil ale, že se o nich bude jednat. Už teď je podle zpravodajky ČT v Bruselu Barbory Šámalové jasné, že pondělní summit bude náročný a dlouhý a že se při formulování závěrečného prohlášení bude bojovat o slovíčka. Ruský premiér Vladimir Putin mezitím na anglicky mluvicí stanici Russia Today naznačil, že v momentě, kdy Gruzie vpadla do svých separatistických regionů, byli na místě občané Spojených států.

Vladimir Putin několikrát v rozhovorech pro média naznačil, že v pozadí kavkazské krize jsou americké prezidentské volby a že odpovědnost za rozpoutání ozbrojeného konfliktu padá na hlavu Spojených států.

Schwarzenberg po dnešních jednáních připustil, že některé členské státy EU by sankce jako odpověď na ruskou invazi do Gruzie uvítaly. Patří k nim pobaltské republiky, Polsko, Velká Británie nebo Švédsko.

Prohlášení francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera o tom, že se na pondělním summitu bude o sankcích jednat, hodnotí pozorovatelé jako překvapivé. Francie je totiž proslulá mírným přístupem k Rusku.

Bernard Kouchner

„Sankce zvažujeme, stejně jako řadu dalších opatření…chceme připravit silný text, který ukáže naše odhodlání neakceptovat to, co se děje v Gruzii.“

Neočekává se ale, že by na půdě evropské sedmadvacítky došlo ke shodě a že by EU sankce na Rusko opravdu uvalila.

Možné sankce EU vůči Rusku

Jednou z forem sankcí EU vůči Rusku by mohlo být přerušení jednání o strategickém partnerství mezi unií a Ruskem. Jedná se o dohodu, která upravuje všechny oblasti od kulturní spolupráce přes vědu, techniku až po energetiku. O dohodu ale stojí spíše evropská strana, která ji potřebuje kvůli ruské ropě a plynu.

Dalším možným trestem je zmrazení jednání o bezvízovém styku pro ruské občany. To ale EU používá jako páku při jednání o strategickém partnerství. Také je možné pozastavit humanitární pomoc pro Čečensko.

Jako nejtvrdší možný přístup se zmiňuje zablokování vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (kam jeho přístup tak jako tak zablokuje Gruzie) a jeho vyloučení ze skupiny osmi nejvyspělejších zemí světa, což už se od začátku konfliktu na Kavkaze de facto děje. Poslední dva zmíněné kroky navíc půdu Evropské unie značně přesahují.

Evropa se hádá, Rusko se směje

Ruská strana s neshodami mezi členskými státy EU počítá. Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižkov prohlásil, že neočekává, že by se EU shodla na sankcích. Podle něj budou evropští lídři schopní povznést se nad momentální emoce.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov diskusi o případných sankcích ironicky označil za výsledek chorobné představivosti a zmatenosti evropských politiků.

Rusko také oznámilo, že vyzkoušelo raketu s dlouhým doletem Topol, která má být neodhlalitelná i radaru amerického protiraketového deštníku.

Spojené státy ve čtvrtek přislíbily uprchlíkům a obětem rusko-gruzínské války pomoc ve výši 5,75 milionů dolarů (necelých 100 milionů korun).

Američané už spolupráci s Ruskem na civilních jaderných zařízeních nechtějí 

Mluvčí Bílého domu Dana Perinová bez dalších detailů prohlásila, že může potvrdit probíhající debatu v Kongresu nad možností, že neratifikuje americko-ruskou smlouvu ze začátku května letošního roku o civilním použití jaderné energie.

Její uzavření se přitom považovalo za velký úspěch. Znamenalo oživení americko-ruských rozhovorů, které v minulých letech blokoval rozdílný pohled na íránský jaderný program.