Dalajlama skončil kvůli bolavému břichu v nemocnici

Dharamsála (Indie) - Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes musel do nemocnice, protože měl zdravotní potíže. "Byl přijat do nemocnice Lilivati v Bombaji, cítil určité potíže v břiše," řekl dalajlamův tajemník Tändzin Takhla. Nyní čekají duchovního vůdce vyšetření, která by měla specifikovat, co mu vlastně je. Jeho zdravotní stav ale nevzbuzuje podle jeho lékařů obavy a v nejbližších dnech by mohl být propuštěn.

„Série rutinních vyšetření začne v pátek a není důvod se ve větší míře znepokojovat,“ dodal mluvčí. Zatím není známo, jak dlouho dalajalama v nemocnici zůstane.

Tubetský duchovní vůdce se v posledních dnech necítil dobře. Jeho lékaři to přičetli celkovému vyčerpání a doporučili mu klid. Dalajlama proto zrušil plánované cesty do Mexika a Dominikánské republiky.

Měl se také 30. srpna zúčastnit protestní hladovky, která má za úkol upozornit na to, že situace v Tibetu zůstává i po ukončení olympiády v Pekingu stále naléhavá. Kvůli svému zdravotnímu stavu ale od plánu upustil. Protest tedy začne v sobotu po třetí hodině ráno (SELČ) bez dalajalamy.