Ústečtí neurochirurgové operují mozek novou metodou

Ústí nad Labem – Ústecká Masarykova nemocnice se stala třetím ústavem na světě, kde se operuje mozek metodou, která používá magnetickou rezonanci a lépe chrání pacienty před poškozením nervových center. Lékaři v severočeské metropoli jako první v republice opouštějí deset let starou metodu, kdy je pacient udržován při vědomí a svým hovorem s doktory jim dává najevo, že se nedotýkají kritických míst.

Nová metoda, kterou dnes ústečtí lékaři poprvé představili, používá magnetickou rezonanci. Tou chirurgové prohlédnou pacientův mozek a dostanou jeho trojrozměrný model s nervovými drahami, kterých by se neměli dotknout.

„Je to přesně jako když řídíte auto, víte, kudy máte jet, víte, kde jste, a víte přesně, čemu se vyhnout, kam nejet, kde byste mohli toho pacienta ohrozit,“ říká primář neurochirurgického oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Martin Sameš.

K této metodě operací mozku se ústečtí neurochirurgové podle Martina Bureše ze společnosti Medtronic dostali především proto, že jsou ochotni zkoušet nové postupy.

Do operací mozku se lékaři pouští, když na něm objeví nádor. Šance postiženého člověka na uzdravení potom závisí na řadě faktorech, operatérova přesnost patří k těm nejdůležitějším. Nová metoda je tak pro pacienty velkým přínosem.

Vydáno pod