Obama slíbil, že napraví chyby osmi republikánských let

Denver (Colorado) - Barack Obama, který přijal nominaci Demokratické strany na kandidáta příštího prezidenta Spojených států, v projevu předneseném ve čtvrtek večer místního času řekl, že Spojené státy prožívají historický okamžik svých dějin. Slíbil, že v případě zvolení napraví ekonomické chyby osmi let vlády republikánů, ukončí válku v Iráku, ale zároveň dokončí boj proti al-Káidě v Afghánistánu a obnoví pověst USA v zahraničí.

Na den přesně 45 let poté, co Martin Luther King ve své legendární řeči volal po zrovnoprávnění černých Američanů, přednesl svůj projev na kongresu Demokratické strany Barack Obama, jenž je prvním Američanem tmavé pleti, kterého jedna z hlavních amerických stran vysílá do boje o Bílý dům.

Nejprve poděkoval Barack Obama svým spolustraníkům, že jej nominovali coby kandidáta prezidentských voleb: „S obrovským vděkem a pokorou přijímám kandidaturu na prezidenta Spojených států.“ Pak podrobně vysvětlil, jaký bude jeho program.

Barack Obama:

„Musíme povstat a říci: Osm let stačilo.“

Obama před zraky tisíců svých fanoušků dál plamenně řečnil. Ostře se ohrazoval proti republikánské politice: „Jsme zde, protože tuto zemi milujeme příliš na to, abychom dopustili, aby příští čtyři roky vypadaly stejně jako těch osm minulých. Čtvrtého listopadu musíme povstat a říci: Osm stačilo,“ řekl s připomínkou data prezidentských voleb.

Poté se pustil do svého republikánského soupeře Johna McCaina a zahraniční politiky nynější vlády. „Neříkejte mi, že demokraté nebudou bránit tuto zem. Neříkejte, že nám demokraté nezajistí bezpečí. Bushova a McCainova zahraniční politika zničila odkaz budovaný generacemi Američanů - demokratů i republikánů - a my tento odkaz obnovíme,“ hřímal Obama.

Řekl také, že jako vrchní velitel ozbrojených sil nebude nikdy váhat, půjde-li o obranu národa, ale že vojáky pošle do boje jedině s jednoznačným úkolem, náležitým bojovým vybavením a také zárukami na péči a výhody po návratu. Slíbil rovněž, že je připraven obnovit „přímou diplomacii, která zabrání Íránu získat jaderné zbraně“.

Podle zpravodaje ČT Michala Kubala zazněla na sjezdu v uplynulých čtyřech dnech řada výborných politických projevů, Obamův byl ale jednoznačně nejlepší. Komentátoři jej dokonce označují za „politickou symfonii“. Mluvil o tom, co trápí obyčejné Američany, a dokázal, že je jedním z nejtalentovanějších řečníků současné politické scény v USA.

Obamu podpořili i Joe Biden a Al Gore

Nečekaně se na podiu objevil také kandidát na viceprezidenta demokratů Joe Biden. „Jsme tu pro miliony Američanů, kteří byli sraženi k zemi, a proto, abychom společně dali najevo, že nás jako národ dostaneme zpět,“ řekl.

Albert Gore:

„Republikáni se bojí změny, kterou přinese Barack Obama.“

Před zraky fanoušků a médií vystoupil na stadionu také bývalý viceprezident a neúspěšný demokratický prezidentský kandidát z voleb před osmi lety Albert Gore, ten řekl, že republikáni se zoufale bojí změny, kterou přináší Barack Obama.

Podle Gorea přinesla Bushova vláda Americe pohromu a Obamův republikánský soupeř John McCain by v tom pokračoval, jelikož otevřeně schvaluje politiku Bushe a viceprezidenta Richarda Cheneyho.

Kdyby prý Američané před osmi lety zvolili jeho a ne Bushe, nebyly by USA nyní v Iráku, nečelily by vlastní vinou zaviněné ekonomické krizi, vláda by nepohrdala ústavou a nepopírala klimatickou krizi.

Demokraty během primárek rozdělil ostrý nominační boj mezi Obamou a bývalou první dámou Hillary Clintonovou, ze čtyřdenního sjezdu strany v Denveru ale nakonec odjíždějí s puncem jednoty. Konvence byla úspěšná i pro město - zisky za čtyři dny sjezdu se odhadují na zhruba 200 milionů dolarů. Ani demonstrace nakonec nebyly tak bouřlivé, jak organizátoři slibovali. V pondělí v Minnesotě začíná sjezd republikánů.

John McCain: Senátore Obamo, dobrá práce!

Symboliku Obamova přijetí oficiální nominace podtrhl i republikánský protikandidát John McCain, ten dal pro jednou zapomenout na vzájemnou rivalitu a Obamovi k jeho úspěchu pogratuloval ve speciálním reklamním spotu.

„Senátore Obamo, tohle je opravdu skvělý den pro Ameriku. Úspěchů našich protivníků si často nevšímáme. Chtěl jsem se tedy zastavit a říci, gratuluji vám. Je skvělé, že na vaši nominaci došlo v tento historický den. Zítra opět povedeme předvolební kampaň, ale dnes vám, senátore, můžu jen říci - dobrá práce,“ prohlásil ve spotu McCain.

Vydáno pod