Thajský premiér hrozí výjimečným stavem, armáda ho ale nepodpoří

Bangkok - Thajský premiér Samak Suntcharavendž dnes nevyloučil vyhlášení výjimečného stavu s cílem potlačit demonstranty požadující už několikátý den odstoupení jeho vlády. Armádní špičky však jeho snahu nepodpořily a daly najevo, že současné problémy nelze výjimečným stavem řešit. Pokud je premiér nezvládá politicky, měl by podle nich odstoupit.

Šéf thajské armády generál Anupong Paodžinda podle listu Bangkok Post jednoznačně odmítl zapojení armády do násilného řešení konfliktu. Místo takových snah by měl premiér odstoupit, nebo rozpustit parlament a vypsat nové volby, aby snížil politické napětí v zemi, doporučil generál. Již dříve během dne Paodžinda potvrdil, že nehrozí ani vojenský převrat.  

Policisté zasáhli proti stoupencům opozice, kteří od úterý blokují vládní komplex, a chtějí si tak vynutit odstoupení vlády. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn, na několika místech pak vypukly rvačky. Zatčeno bylo nejméně 15 lidí. Demonstruje se i mimo Bangkok: odbory přerušily železniční spojení se severem Thajska a zastavily provoz letiště na turisty vyhledávaném ostrově Pchúket.

Včera thajský soud vydal zatykače na devět vůdců protestů. Byli obviněni z podněcování nepokojů a z pokusu o svržení vlády. To jsou trestné činy, za které v Thajsku hrozí až doživotní vězení nebo trest smrti. „Vědí, že nás nemohou uvěznit všechny. Takže se zaměřili na naše lídry. Ale my připravujeme tři nové vůdce, kteří nás nahradí,“ říká jeden z předáků Chamlog Srimuang.

Policisté se v noci snažili demonstranty ještě před zásahem varovat nařízením soudu, které rozvěsili v prostorách zahrad kolem vládního úřadu a jež je vyzývá, aby prostor opustili. Na to ale zřejmě nikdo nereagoval. Proto strážci zákona zasáhli.

V tu chvíli se na místě nacházelo asi 4 000 osob. Lidé se v komplexu zabarikádovali ostnatým drátem a pneumatikami a k branám rozestavěli stráže ozbrojené tyčemi a golfovými holemi. Policisté prolomili tři z pěti zabarikádovaných bran.

Po několika hodinách se policie stáhla. „Situace byla velmi výbušná, a pokud bychom na demonstranty dále tlačili, pravděpodobně by vypukly násilnosti,“ řekl policejní mluvčí Surapon Tchuantchong. Premér prohlásil, že zatím odstoupit nehodlá.

Vůdce protestů:

„Tato vláda je sluhou Šinavatrova režimu.“

Hlavním organizátorem protestů je Lidové spojenectví pro demokracii, které trvá na demisi vlády premiéra Samaka Suntcharavedže. Jeho kabinet je podle strany zkorumpovaný a pokračuje v politice Tchaksina Šinavatry, který se po vojenském převratu před dvěma lety uchýlil do exilu ve Velké Británii. „Tato vláda je sluhou Šinavatrova režimu. Neslouží lidu. My tady jsme ozvěna hlasů našich bratrů a sester, kteří nemohou tolerovat nelegitimitu a neschopnost vlády,“ tvrdí vůdce demonstrantů.

Vydáno pod