Čeští vědci v Indii musí prokázat, že nechtěli pašovat afrodiziakální brouky do Číny

Jakarta - Rozsudek v procesu s českými entomology dnes nepadl a soud bude pokračovat v sobotu. Verdikt pravděpodobně padne až příští týden. Soud v indickém Dárdžilingu dnes vyslechl experty, mezi nimiž byl i entomolog z Kalkaty, který měl posoudit, zda Češi skutečně sbírali přísně chráněné druhy. Obhájci obou vědců podle Kreutera také provedli křížový výslech svědků obžaloby.

Oba vědci obvinění žaloby odmítají a tvrdí, že do parku vůbec nevstoupili. Jednapadesátiletého Petra Šváchu a o rok staršího Emila Kučeru zadržela indická policie 22. června v hotelovém pokoji, asi 90 kilometrů od severoindického Dárdžilingu. Podle žaloby nejenže sbírali hmyz bez patřičného povolení, ale navíc mají oba vědci patřit do mezinárodní překupnické sítě.

„Jejich vina je jasná a zřetelná. Brouky sbírali, povolení neměli a nic z toho nepopírají. Nicméně to, z čeho je žaloba viní, jsou nesmyslné smyšlenky, protože je velký rozdíl mezi tím, když pracovník Akademie věd sbírá brouky bez patřičného razítka a když pašerák pašuje afrodiziakální brouky do Číny a obchoduje s nimi na internetu,“ poznamenává velvyslanec České republiky v Indii Hynek Kmoníček.

Ohajoba českých vědců zatím před soudy ještě nepřednesla své argumenty. Právníci chtějí hlavně prokázat, že hlavní důkaz obžaloby, údajné písemné doznání obou Čechů, je podvrh. Prázdné papíry měli totiž podepsat, aby na ně policie sepsala seznam věcí, které jim zabavila.

Zástupci české ambasády o případu jednali s řadou indických politiků, Indii k propuštění českých vědců navíc vyzvalo přes 1 600 jejich kolegů z celého světa.