Teroristé plánující vraždu britského premiéra stanou dnes před soudem

Londýn - Za zločiny spojené s terorismem byla v Británii obviněna trojice mladých mužů. Údajně plánovali vraždu premiéra Gordona Browna. Policisti je proto 14. srpna zatkli na letišti. Jednali na základě výhrůžky atentátem, která se objevila na islamistických webových stránkách a ke které se hlásila britská al-Káida. Obvinění muži se dnes budou zodpovídat před soudem.

Server BBC minulý týden oznámil, že muži byli zatčeni 14. srpna na letišti v Manchesteru a v Accringtonu v anglickém hrabství Lancashire. Policisté sdělili, že dvaadvacetiletý Išak Kanmí byl obviněn z přípravy úmyslné vraždy, členství v teroristické síti al-Káida a distribuce teroristických publikací. Plánovaný útok měl být namířený proti britskému premiérovi Gordonu Brownovi. Nebezpečí podle serveru BBC hrozilo i někdejšímu ministerskému předsedovi Tonymu Blairovi.  

Obviněna byla kromě Kanmího také dvojice mladíků, která se měla na přípravě podílet, jednalo se o bratry žijící v Blackburnu. Oba údajně připravovali pro extremistické webové stránky oznámení o plánovaných útocích. Stejně tak podle policie shromažďovali nahrávky a informace o lidech spojených s terorismem.  

Policie zadržela i další dva muže, kteří se měli na akci podílet, ti ale zatím bez obvinění setrvávají ve vazbě.