EU sankce na Rusko zatím neuvalí, Gruzie s ním přerušila diplomatické styky

Moskva/Brusel - Vysoký francouzský politik dnes agentuře Reuters prozradil, že na pondělním summitu představitelé členských zemí neplánují přijmout sankce proti Rusku. Prý na to není ještě ta správná chvíle. Unie by podle zdroje mohla s trestem pro Moskvu vyčkat až do listopadového summitu EU a Ruska. Gruzie vystupuje proti Rusku razantněji než EU: dnes přerušila s Moskvou diplomatické styky. Rusko vzápětí oznámilo, že zavře ambasádu v Tbilisi.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner včera přišel s informací, že se na plánovaném pondělním summitu EU, kde bude hlavním tématem konflikt v Gruzii, bude jednat mimo jiné i o případných sankcích vůči Rusku. Podle některých zdrojů se totiž mezi členskými státy najdou takové, které trvají na tom, aby unie Moskvu potrestala.

Sám Kouchner společně s českým šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem ale uvedli, že oni smysl v uvalení sankcí na Rusko nevidí, a proto návrh na pondělním summitu zřejmě nepodpoří.

Francouzský diplomat:

„Na sankce ještě nenastal ten správný čas.“

Vysoký diplomat Francie dnes agentuře Reuters potvrdil, že je nepravděpodobné, že by na pondělním summitu politici sankce odsouhlasili. „V současné situaci nečekáme, že by se summit rozhodl pro nějaké sankce, ještě nepřišel správný čas,“ řekl zdroj.

Diplomatická válka dál pokračuje

To nicméně neznamená, že by unijní politici postup Ruska v Gruzii schvalovali, většina jich totiž vyslovila podporu Gruzii. Podle EU je nutné zachovat územní integritu tohoto státu.

Ten pravý čas na tvrdý zásah proti Moskvě by mohl podle zdroje přijít na summitu Evropské unie a Ruska, který se bude konat v polovině listopadu v Nice. Do té doby totiž bude mít unie dost času na to, aby posoudila, zda Rusko dodrželo šestibodový mírový plán, ke kterému se zavázalo.

Gruzie přerušila s Ruskem diplomatické styky 

Gruzínské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že kvůli uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie přeruší s Moskvou diplomatické styky, obě země ale zachovají konzulární vztahy. V reakci na gruzínský krok Rusko uvedlo, že bude muset uzavřít své velvyslanectví v Tbilisi. „Když přerušili diplomatické vztahy, zavřeme ambasádu,“ uvedl pro agenturu Reuters zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

"Ani Gruzie v Rusku, ani Rusko v Gruzii napříště nebudou mít taková diplomatická zastoupení (velvyslanectví), která provádějí politickou práci. Zachováme pouze konzulární oddělení, protože podle vídeňské konvence přerušení diplomatických vztahů automaticky neznamená přerušení konzulárních vztahů. Vzhledem k velkému počtu Gruzínců žijících v Rusku a Rusů žijících v Gruzii bude nezbytné řešit humanitární otázky, proto konzulát Gruzie v Rusku a konzulát Ruska v Gruzii budou pokračovat v práci," uvedl náměstek gruzínské ministryně zahraničí Grigol Vašadze.

„Litujeme tohoto kroku gruzínské strany, nebude to ku prospěchu našich dvoustranných vztahů,“ řekl mluvčí ruského ministerstva Andrej Něstěrenko. Přerušení diplomatických vztahů s Gruzií si podle jeho slov Moskva nevybrala, a veškerá odpovědnost tak padá na Tbilisi.

Kritika G7 je podle Moskvy podjatá

Země skupiny G7 už ve středu zkritizovaly Moskvu za to, že uznala samostatnost Abcházie a Jižní Osetie a že nadále pobývají její vojska na území Gruzie.

Ruské ministerstvo zahraničí:

„G7 ignoruje správné rozhodnutí Ruska uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie.“

To zákonitě muselo vyvolat reakci, a ta přišla dnes, když ruské ministerstvo zahraničí vzkázalo: „Tento krok je podjatý a jeho cílem je ospravedlnit agresivní akce Gruzie. G7 ignoruje dobře zdůvodněné stanovisko Ruska k těžkému, ale za daných okolností jedině správnému rozhodnutí uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie“.

Moskva se brání i nařčení, že její armáda stále působí na území Gruzie: „Ruské jednotky byly staženy. V souladu s mírovým plánem zůstává v bezpečnostní zóně sousedící s Jižní Osetií jen část ruských mírových sil.“