Republikánskou kandidátkou na viceprezidenta USA je Sarah Palinová

Dayton (USA) - Republikánský kandidát na prezidenta USA John McCain si jako kandidátku na viceprezidenta vybral Sarah Palinovou. Čtyřiačtyřicetiletou aljašskou guvernérku dnes představil na volebním mítinku v Daytonu ve státě Ohio. Jeho rozhodnutí bylo překvapením pro všechny - i pro stranické kolegy.

„Je přesně tím, koho tato země potřebuje, aby mi pomohl postavit starou, stále stejnou politiku Washingtonu na hlavu,“ řekl před davem jásajících fanoušků McCain. Palinová, která na úvod svého projevu představila celou svou rodinu včetně dětí, na oplátku připomněla McCainovu udatnost ve vietnamské válce a uvedla, že „je jen jeden kandidát, který opravdu bojoval za Ameriku - jeho jméno je John McCain“.

Podle komentátorů byl výběr složitým rozhodováním. Někteří republikáni si přáli ekonomického odborníka, jiní zase moderní osobnost, která by kompenzovala věk dnes 72letého McCaina. Podle analytiků se McCain svým překvapivým výběrem snaží vyvrátit tvrzení demokratického tábora, podle něhož nemá co nového nabídnout americkým voličům. Matka pěti dětí Palinová je vzděláním novinářka a je také první ženou v čele Aljašky a její nejmladší guvernérkou. Politička, která v mládí vyhrávala soutěže krásy (vicemiss Aljašky 1984), je o tři roky mladší než McCainův demokratický soupeř Barack Obama.

Podobně jako McCain je Palinová proti umělému přerušení těhotenství a proti sňatkům osob stejného pohlaví. Zároveň však přiznává, že má mnoho přátel mezi homosexuály. Podobně jako mnoho jejích kolegů z řad republikánů chce využívat energetické zdroje USA, zároveň však usiluje o zřízení speciální komise, jež by posoudila dopady těžby ropy na životní prostředí na Aljašce.

Kandidaturu McCaina a Palinové potvrdí příští týden sjezd 

Sarah Louise Heathová Palinová, která je v úřadě aljašské guvernérky necelé dva roky, je teprve druhou ženou v historii USA, jež může být nominovaná na úřad viceprezidentky. Před ní se to povedlo pouze Geraldině Ferrarové, kterou si v roce 1984 vybral jako svou zástupkyni neúspěšný demokratický uchazeč o Bílý dům Walter Mondale. V souboji o Bílý dům ale tehdy prohrál s Ronaldem Reaganem.

Kandidaturu McCaina i Palinové by měl potvrdit celonárodní sjezd republikánů v minnesotském dvojměstí Minneapolis-Saint Paul, jenž začne v pondělí a potrvá do čtvrtka.

Jmenování Palinové je překvapením pro všechny

Podle zpravodaje ČT Michala Kubala lze bez nadsázky říci, že volbou Palinové v USA vybuchla menší politická bomba. Odborníci soudí, že McCain může svou volbou přebrat demokratům voliče, především ženy, zklamané tím, že si Obama za svého kandidáta na viceprezidenta vybral Joe Bidena, a nikoliv senátorku Hillary Clintonovou. Palinová je u amerických voličů velice oblíbená, v průzkumech její politiku schvaluje 80 až 90 procent lidí. Její manžel Todd je Eskymák a několikanásobný šampion v řízení saní.

Mluvčí Obamovy kampaně Bill Burton uvedl, že výběr politicky málo zkušené Palinové, která byla donedávna starostkou devítitisícového města na Aljašce, je nezodpovědný.

McCainovou volbou byli překvapeni i někteří představitelé Republikánské strany. Mezi favority na McCainova zástupce byli například bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney nebo senátor Joe Lieberman z Connecticutu. Americká média včetně CNN navíc přiznávají, že Palinová je tak neznámou političkou, že ani přesně nevědí, jak vyslovovat její příjmení. McCainovi ale podle Kubala pomůže především mezi příslušníky konzervativního křídla republikánů a bude se snažit napravit jeho pověst liberála. Má konzervativní názory, říká ale, že chce do politiky přinést svěží vítr, bojovat proti korupci a proti tradičnímu establishmentu.

Podle Bushe je tandem McCain-Palinová velice silný

Výběr Palinové na úřad viceprezidenta přivítal nynější republikánský prezident George Bush. „Tleskám senátoru McCainovi, že si vybral guvernérku Palinovou. Tato volba je dalším příkladem, že americký lid může McCainovi důvěřovat, protože dokáže přijímat uvážená rozhodnutí a protože dokáže tuto zemi řídit s jistotou,“ prohlásil Bush. Tým McCain-Palinová označil za velice silný. Palinová je podle něho „fantastická kandidátka“ na úřad viceprezidenta.