Tajemství dánské spokojenosti má temné stránky

Kodaň - Usměvavá dánská image má výrazné trhliny. Už více než 20 let jsou považováni za nejšťastnější lid Evropy. A ačkoliv průzkumy a studie zas a znovu toto tvrzení potvrzují, v posledních letech začalo být jasné, že ve štěstí Dánů budou háčky.

I přes dlouhé noci, vysoké daně a jen pomalu rostoucí ekonomiku Dánové v úsměvech vedou. Tedy alespoň na papíře. Podle většiny průzkumů za tím stojí krátký pracovní týden, plně hrazené zdravotnictví a vzdělání i spolehlivě transparentní správa.

Dánové jsou národem cyklistů, což je prý jedna z nejefektvinějších aktivit proti depresi. Ta Dánsko i přes jeho severské přítmí trápí mnohem méně než ostatní státy. Na ulicích je bezpečno a čisto, o děti je postaráno a většina Dánů žije spokojeně každodenní existenci.

Vše se láme v číslech alkoholiků, sebevražd žen mezi 20 a 45 lety a sexuálně motivovaných zločinů. Tato čísla jsou jedněmi z nejvyšších ve světě, přesto úsměv z dánských tváří neberou. Nedaří se to ani v posledních desetiletích slabé ekonomice, zmučené zavedením monstrózního sociálního systému v osmdesátých letech.

Ani s čistotou to prý není tak slavné, navíc se šíří stresové a další civilizační choroby. Proč tedy úsměvy drží? Za hlavní důvody poslední průzkumy považují dánskou výchovu a morálku. I přes krizi duchovní a osobnostní, odliv mozků do zahraničí a malou kontrolu nad vlastním osudem jsou Dáni s osudem smířeni.

Na cokoliv si stěžovat je tradičně považováno za sobeckost a jakákoliv kritika zřízení a společnosti za neslušnou. Dánové se na rozdíl od například jižních národů (které dlouhodobě vycházejí jako nespokojené) nedívají do buducnosti v očekávání změny k lepšímu, ale udržení současného stavu. „Hlavně že není hůř,“ je shrnutí obecného dánského názoru, zatímco jižní národy mají tendenci říkat „Jak to, že ještě není lépe?“.

Přesto se dá u Dánů najít jistá „základní míra štěstí“, obecně na vyšší úrovni než je obvyklé. Měření štěstí je však mnohem složitější disciplínou, než jak bylo prováděno doposud (dotazníky, rozhovory, pozorování) a vyžaduje několiik vědeckých oborů. V posledním z těchto moderních výzkumů vzešly Dánové znovu jako nebvykle šťastní, ale hlavními kritérii tentokrát byly zdraví, osobní prosperita a obecná míra vzdělání. V těchto zdrojích štěstí Dánové stále v Evropě vedou, ale po započítání dalších vlivů je jejich pozice výrazně slabší.

Vydáno pod