Pákistánská armáda zabila 30 ozbrojenců hnutí Taliban

Islámábád - Třicet ozbrojenců islámského hnutí Taliban zabila pákistánská armáda při bojích v údolí Svát na neklidném severozápadě země. Oznámila to dnes agentura AP.

Podle mluvčího pákistánské armády Násira Alího byli ozbrojenci zabiti v pátek, když armáda za podpory stíhaček zničila jejich úkryty. Mluvčí už v pátek novinářům oznámil, že úder v údolí Svát „se uskutečnil na základě informací rozvědky, že v daném regionu se skrývá ideový šéf jedné ze skupin, mulla Fazlulláh“. Neupřesnil však, zda právě mulla byl také mezi zabitými. Potvrdil pouze, že mezi oběťmi náletu jsou dva vysocí talibanští velitelé.

Malebné údolí Svát v Severozápadní pohraniční provincii bývalo jedním z nejoblíbenějších turistických míst v Pákistánu, ale v posledních týdnech je dějištěm intenzivních vojenských akcí proti ozbrojencům Talibanu a teroristické sítě al-Káida.

Taliban opakovaně pohrozil odvetnými akcemi, pokud armáda nezastaví útoky v pákistánsko-afghánském pohraničí. Toto radikální islámské hnutí se přihlásilo k nejméně třem sebevražedným pumovým útokům, z nichž nejkrvavější si v Islámábádu vyžádal 67 obětí.

Pákistánská vláda v reakci na násilnosti zakázala činnost Talibanu a pohrozila vysokými tresty každému, kdo by toto hnutí podporoval.

Vydáno pod