Demonstranti v Thajsku stupňují tlak na odstoupení vlády

Bangkok - Již pátým dnem je pod velkým tlakem premiér Samak Suntcharavedž, dnes se však protesty ještě vystupňovaly. Opoziční přívrženci usilující o jeho svržení, tisíce lidí nadále okupují komplex úřadu předsedy vlády a tvrdí, že neodejdou, dokud premiér a jeho sedm měsíců vládnoucí kabinet neodstoupí. Vedení armády odmítlo žádost předsedy vlády na vyhlášení výjimečného stavu. Dnes se kvůli královským oslavám očekává příměří mezi policií a demonstranty.

Protesty v Bangkoku pokračují dnes pátým dnem, ale mezi demonstranty a policií bude zřejmě vládnout neformální příměří. V blízkosti okupovaného vládního komplexu se má odpoledne konat královská ceremonie, jíž bude předsedat korunní princ Macha Vadžiralongčorn, syn krále Pchúmipchona Adundéta. Osoba krále je v Thajsku posvátná a nedotknutelná a ani demonstranti ani policie by si netroufli ho urazit vyvoláním násilností během ceremonie konané na jeho počest.

Pátý den protestů využili demonstranti v zahradách vládního sídla k výcviku proti policii. Pod vedením bývalého armádního důstojníka se z desítek obyčejných lidí stávají speciální jednotky vyzbrojené dřevěnými štíty a klacky. Nejsnazší zákrok bývá nejúčinnější - když demonstranti těžkooděnci otočí štít s rukou, kterou v něm má pevně zasazenou, stává se z hrozby bezmocná oběť.

Protivládní nepokoje v Bangkoku se přiostřily v pátek, kdy dav dvou tisíců protestujících zaútočil na policejní stanici v Bangkoku. Asi 30 demonstrantů bylo zraněno, když je policie zaháněla gumovými projektily.

Premiér Samak Suntcharavedž se v pátek sešel s nejvyššími vojenskými představiteli poté, co šéf thajské armády generál Anupong Paodžinda novinářům sdělil, že odmítá zavedení výjimečného stavu. Podle listu The Bangkok Post mluvil Paodžinda se Suntcharavedžem poté ještě soukromě a „naznačil mu, že by měl zvážit odstoupení nebo rozpuštění parlamentu“. To ale nebylo možné potvrdit.

Proti protestujícím stojí thajský tisk, který v pátek odsoudil násilí a chaos v zemi a především pak skutečnost, že demonstranti zablokovali tři letiště včetně terminálu na turistickém ostrově Pchúket. Stávkující železničáři narušili provoz na místních dráhách.

Protesty organizuje Lidové spojenectví pro demokracii (PAD). Stejná strana stála před dvěma lety za masovými demonstracemi a následným svržením tehdejšího premiéra Šinaváta. Ten je v britském exilu. Současnou vládu hnutí obviňuje z korupce a toho, že je prodlouženou rukou nenáviděného někdejšího předsedy vlády. Navíc PAD prohlašuje, že je jeho cílem bránit krále proti Šinavátově údajnému plánu přeměnit Thajsko na republiku.