Chávez podpořil Rusko ve sporu s Gruzií

Puerto Ordas - Levicový venezuelský prezident Hugo Chávez podpořil Rusko v jeho sporu s Gruzií a Západem. Oznámil, že stojí za krokem Moskvy uznat nezávislost separatistických provincií Jižní Osetie a Abcházie. Neřekl ale, že Venezuela oficiálně uzná svrchovanost obou regionů. Podobnou podporu jako od Cháveze Rusko slyšelo i z Běloruska.

„Rusko uznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie a my ho podporujeme. Rusko jedná správně a hájí své zájmy,“ řekl Chávez ve svém televizním proslovu z ropného pole na Orinockém ropném pásu. Ruský útok v Gruzii a uznání nezávislosti dvou gruzínských provincií přitom zmrazilo vztahy se Západem a dostalo zemi do diplomatické izolace. Podporu nenašlo ani u svého obvyklého spojence Číny a francouzští představitelé dokonce prohlásili, že vedení Evropské unie zvažuje vůči Rusku sankce.

Ostrý kritik Spojených států Chávez, který v posledních letech upevňoval spojenectví s Moskvou, také prohlásil, že se USA snaží oslabit vzmach Ruska prostřednictvím svého gruzínského spojence. Venezuela nakoupila v poslední době od Rusů zbraně v hodnotě několika miliard dolarů a podporuje rostoucí roli Ruska na světové scéně, protože podle ní vyvažuje moc Spojených států. Kritici Cháveze přitom soudí, že Chávez zaujal stanovisko vůči problémům v Gruzii jen proto, že je toto stanovisko protikladné ke stanovisku USA.