Rakovina se v těle šíří záludněji a rychleji než se dosud soudilo

New York (USA) - Zdá se, že rakovinu mohou tělem šířit i jinak zcela zdravé buňky. Jednotlivé genetické mutace vedoucí k rakovinnému bujení se totiž mohou odehrávat s velkými časovými prodlevami. Odhalený jev by mohl vysvětlit, proč se například po rakovině prsu v těle objevují další nádory, i když samotná rakovina byla z těla odstraněna.

„Výzkum nám pomůže zefektivnit léčbu rakoviny poté, co se začne šířit,“ říká Liz Bakerová z britského střediska pro výzkum rakoviny. Takzvané sekundární (metastatické) zdroje rakoviny jsou u pacientů hlavní příčinou smrti. Dosud se předpokládalo, že se rakovina rozrůstá a šíří do dalších částí těla jen ve velmi pokročilém stádiu. Rakovinné buňky neopouštěly místo bujení dokud v nich neproběhla určitá genetická změna, která je učinila mnohem agresivnějšími. Zároveň také mnohem odolnejšími, aby přežily cestu krevním řečištěm a dokázaly se na novém místě uchytit.

Čekající zabijáci

Výzkum v newyorkském Sloan-Kettering Memorial Center spočíval v infikování myší obyčejnými buňkami prsní tkáně, které ale vědci předtím ovlivnili tak, aby „zapnuli“ jejich geny způsobující rakovinné procesy (takzvané onkogeny). Takto manipulované buňky dokázaly v tělech myší žít 16 týdnů, přesunout se postupně do plic a teprve pak spustit své onkogeny.

Vědci si od dalšího výzkumu slibují schopnost podchytit v tělech pacientů i tyto zatím skryté zdroje rakoviny. „Objev výrazně zdokonalil naše poznatky o šíření rakoviny,“ shrnuje přední postava amerického týmu, doktorka Katrina Podsypaninová.