Egypt otevřel na dva dny hraniční přechod z Gazy

Káhira/Gaza - Egypt dnes opět na krátkou dobu otevřel hraniční přechod z Gazy. Během dvou dnů by se z území Rafáh, ovládaném radikálním islamistickým hnutím Hamas, měly dostat stovky Egypťanů, kteří v pásmu uvízli, a také ti, jimž se nedostává léků a potravin. Oznámily to společně egyptské a palestinské úřady.

Egypt uzavřel přechod Rafáh před více než rokem poté, co Hamas po krvavých srážkách s umírněnějším palestinským hnutím Fatah převzal kontrolu nad pásmem Gazy. Od té doby však již hranici několikrát krátkodobě otevřel, aby umožnil jednak stovkám svých občanů, kteří v Gaze uvízli, návrat do Egypta, jednak umožnil Palestincům z území blokovaného Izraelem nákup nejnutnějších léků či potravin, případně ošetření vážně nemocných v egyptských nemocnicích.

Během dneška otevření přechodu využilo asi 100 lidí k přechodu do Egypta a na 200 Palestinců se vrátilo do Gazy, uvedla agentura Reuters s odvoláním na egyptské zdroje. Palestinské úřady informovaly, že z Gazy dnes odešlo na 500 lidí, částečně Egypťanů a částečně Palestinců s právem pobytu v jiných zemích, a očekávají, že další stovky budou během neděle následovat.

Hamas požaduje, aby přechod Rafáh zůstal otevřený trvale, protože by mu to usnadnilo zvládat blokádu Gazy ze strany Izraele. To ale Káhira odmítá: podle dohody tak nemůže učinit bez souhlasu Izraele a také palestinské samosprávy vedené prezidentem Mahmúdem Abbásem, jehož jednotky Hamas z Gazy vypudil.

Napětí mezi Hamasem a Fatahem v Gaze zůstává vysoké. Tisíce zaměstnanců státní administrativy, lékařů a učitelů, kteří jsou přívrženci Fatahu, dnes v Gaze vstoupily do stávky na protest proti údajně „špatnému zacházení“ ze strany Hamasu. Hamas stávkujícím pohrozil sankcemi, lékařům pak zákazem jejich soukromých ordinací, pokud neobnoví práci také ve veřejných nemocnicích. Stoupenci Fatahu však chtějí stávkovat do úterý.

Vydáno pod