Pro Rusy bude zpřísněn vízový režim pro vstup do Gruzie

Tbilisi - Rusové budou mít vstup do Gruzie složitější, od 8. září bude platit nová vízová politika. Vstupní víza si budou Rusové muset obstarávat výhradně u gruzínských diplomatických a konzulárních misí v zahraničí, případně na letištích. O změně dnes informovalo gruzínské ministerstvo zahraničí.

Víza ale budou vydávána jen ruským občanům, kteří budou chtít navštívit svoje rodinné příslušníky nebo pojedou do Gruzie z humanitárních důvodů či na služební cestu.

Představitelka gruzínského ministerstva zahraničí Chatuna Iossavaová agentuře AFP vysvětlila, že současný vízový režim je stejný jako režim, který uplatňuje Moskva vůči gruzínským občanům. „To znamená, že to nebudou turistická víza.“

Gruzie v pátek po výzvě gruzínského parlamentu přerušila diplomatické styky s Ruskem a informovala ruské diplomaty, že podle vídeňské konvence, která upravuje diplomatické vztahy, musí opustit zemi. Diplomatické mise přestanou pracovat a zachována zůstanou jen konzulární oddělení, protože vzhledem k velkému počtu Gruzínů žijících v Rusku a Rusů žijících v Gruzii bude nezbytné řešit humanitární otázky.

Tbilisi se tak vrací fakticky k vízové povinnosti pro ruské občany, která platila do roku 2004. Gruzie před čtyřmi roky jednostranně zmírnila vízový režim pro ruské občany, kteří mohli vízum obdržet až po příjezdu do Gruzie na mezinárodních letištích, přechodech nebo v přístavech. Rusko obdobná zmírněná opatření nepřijala a Gruzínci si musejí dosud vízum obstarávat před cestou do Ruska na gruzínských konzulárních odděleních v Rusku.

Rusko se dostalo s Gruzií do vojenského konfliktu počátkem srpna, kdy ruské jednotky vstoupily na gruzínské území ve snaze odrazit intervenci gruzínské armády proti separatistické oblasti Jižní Osetie. Rusko následně 26. srpna uznalo nezávislost Jižní Osetie a další separatistické gruzínské oblasti Abcházie, které o ni celé desetiletí za podpory Moskvy usilovaly. Tbilisi v souvislosti s ruskou vojenskou operací obvinila Moskvu, že se snaží změnit hranice Evropy silou.