Itálie bude investovat v Libyi miliardy dolarů, chce napravit staré zločiny

Tripolis - Itálie v následujících pětadvaceti letech investuje v Libyi 5 miliard dolarů - a to v souladu s dohodou, která má vyřešit kompenzace za koloniální éru. Uvedl to italský premiér Silvio Berlusconi při návštěvě v africké zemi. Libye získala nezávislost začátkem 50. let. Pod italskou vládou byla do roku 1943. Zločiny spáchané během koloniální nadvlády v této severoafrické zemi stály životy tisíců Libyjců.

Italský premiér Silvio Berlusconi a libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se sešli pod velkým stanem ve východolibyjském městě Benghází.

Smlouva tak odstraní poslední překážku pro zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Libye obviňuje svého severního souseda ze zabití tisíců svých obyvatel a vyhánění dalších tisícovek lidí z jejich pouštních osad a pobřežních měst během italské nadvlády v letech 1911 až 1943.

Řím podle smlouvy zaplatí Tripolisu několik miliard dolarů jako náhradu škod a dalších 5 miliard dolarů (asi 84 miliard Kč) zde má v příštích 25 letech investovat. Mezi jinými bude financovat i dálnici vedoucí od hranic s Tuniskem přes celou zemi až do Egypta. Další částky pak půjdou na odstranění min pocházejících z dob koloniální vlády.

Za to Řím doufá, že získá smlouvy na dodávky energetických surovin, především libyjské ropy, a možnost zavést společná bezpečnostní opatření, která mají zabránit pronikání nelegálních imigrantů na italské území.

Vydáno pod