Populista Haider je zpět v rakouské politice

Štýrský Hradec - Jörg Haider je zpět v rakouské spolkové politice. Na mimořádném sjezdu své strany, Svazu pro budoucnost Rakouska, ve Štýrském Hradci se nechal zvolit předsedou a lídrem pro zářijové parlamentní volby. Straně hrozilo, že se do parlamentu vůbec nedostane; s Haiderem v čele se ale podle prognóz stane důležitým jazýčkem na vahách povolebních jednání.

Svět na jeho extempore už skoro zapomněl. Jörg Haider je ale zpět. Zářijové parlamentní volby jsou příležitostí, na kterou na jihu Rakouska trpělivě čekal. „Počítáme s volebním ziskem 6 až 8 procent, chceme být silnou parlamentní frakcí a možná se podílet i na sestavování vlády,“ vyjmenovává své cíle korutanský hejtman Haider.

Osmapadesátiletý politik útočí osvědčenou zbraní - populismem. Například v Korutanech mohou řidiči tankovat naftu v areálech správy silnic. Úspora je asi 5 eur na jedné nádrži. Ve všech ostatních spolkových zemích je tato zvýhodněná nafta určená jen pro čistící vozy, sypače a podobně.

„Náš hejtman se zajímá o starosti obyvatel a prosadil, abychom mohli levněji tankovat,“ komentuje tento krok obyvatel Korutan. „Dělá aspoň něco pro lidi. Nejen mluví, ale přichází s konkrétními opatřeními,“ tvrdí jiný Haiderův příznivce. Nejlevnější nafta v Rakousku má být jedním z lákadel v předvolební kampani, jejímž hlavním tématem je růst cen. „Všechno, co plánujeme v Rakousku, jsme už dávno uskutečnili v Korutanech. Nepotřebujeme nic slibovat,“ dodává Haider.

Prohlásil také, že poslanecký mandát nepřijme. I symbolická kandidatura ale výrazně zvyšuje volební šance Svazu pro budoucnost Rakouska, který mimo Korutany prakticky neexistuje. V posledních dvou zemských volbách v Dolním Rakousku strana získala necelé procento hlasů, v Tyrolsku vůbec nekandidovala.