Gruzie: Rusko brání uprchlíkům v návratu domů

Tbilisi - Z Gruzie se nestáhly všechny ruské jednotky, navíc prý brání gruzínským uprchlíkům vracet se do svých domovů. O situaci dnes informovala mluvčí vysokého komisaře pro uprchlíky v Gruzii Melita Sunjičová. Není však zcela jasné, zda ruští vojáci fakticky brání uprchlíkům v návratu, nebo je od návratu domů odrazují různá varování.

„Když řeknou, že vám nemohou zajistit bezpečnost, potom tam nejdete,“ uvedla.

V táborech UNHCR ve městě Gori, které bylo během krátké rusko-gruzínské války na počátku měsíce okupováno ruskými jednotkami, je podle Sunjičové na 2 000 uprchlíků a v oblasti mohou být tisíce dalších. Doufají, že se budou moci vrátit do svých vesnic v takzvané bezpečnostní zóně, kterou Rusko vyhlásilo na gruzínském území jižně od hranic se separatistickou republikou Jižní Osetie.

Guvernér města Gori Lado Vardželašvili tvrdí, že do svých domovů v obcích kolem Gori, které jsou okupovány ruskými vojáky, se nemůže vrátit na 28 000 lidí.

„Rusové tu mají kontrolní stanoviště a my nemůžeme dostat tyto lidi domů. Hrozba útoku polovojenských jednotek, rabování a protiprávních kroků je stále veliká,“ cituje guvernéra agentura Reuters. Uprchlíci přicházející do Gruzie z této zóny tvrdí, že je Oseti terorizovali, bili a okrádali. Ruští vojáci zřejmě těmto jevům nechtějí zabránit.

Mezinárodní organizace Human Rights Watch vyzvala Rusko, aby vyšetřilo zprávy o vypalování a rabování domů v gruzínských obcích osetskými milicemi.

Boje v Gruzii vypukly 8. srpna, kdy gruzínské jednotky začaly ostřelovat hlavní město Jižní Osetie Cchinvali ve snaze obnovit kontrolu Tbilisi nad vzpurnou provincií. Z Osetie je za krátkou dobu vytlačila při vojenské ofenzivě ruská armáda, která potom pronikla hlouběji na gruzínské území.

Podle dohody o příměří, podepsané 12. srpna za zprostředkování Francie, se měla vojska obou stran stáhnout na pozice před vypuknutím konfliktu. Moskva ale ponechala část svých jednotek v takzvané bezpečnostní zóně, která je vymezena kontrolními stanovišti ruské armády. Gruzie na protest proti setrvání ruských vojsk na svém území v pátek jednostranně přerušila diplomatické styky s Ruskem. Tvrdí stejně jako Západ, že Rusko dohodu porušuje.