Hurikán Gustav zeslabil na třetí stupeň

New Orleans - Hurikán Gustav, který se v současnosti pohybuje nad Mexickým zálivem, při přesunu nad Kubou v noci na dnešek zeslabil na třetí stupeň. Vyplývá to z nejnovějších informací americké meteorologické služby NHC, podle níž Gustav vstoupí na pevninu v pondělí poblíž New Orleans opět jako hurikán čtvrtého stupně.

Gustav se včera přehnal přes Ostrov mládeže i samotnou Kubu a zanechal mnoho zraněných i obrovské hmotné škody. I přes ničivý úder živlu však zatím nejsou hlášena žádná jím způsobená úmrtí.

 „Dosud jsme nedostali žádné informace, že by došlo ke ztrátám na lidských životech, máme ale řadu zraněných lidí,“ oznámila v kubánské televizi velitelka civilní obrany na Ostrově mládeže Ana Isar Delgadová. Podle ní napáchal hurikán na Ostrově mládeže neuvěřitelnou spoušť. „Je to naprosto nepředstavitelné, situace je velmi obtížná, škody jsou obrovské,“ řekla Delgadová.

Ostrov zalily přívaly vody, které zdevastovaly silniční síť, vichr zpřetrhal elektrické rozvody, polámal tisíce ovocných stromů. Rovněž televizní reportér Noel Otano popsal situaci na ostrově jako velmi dramatickou: „Vládne tu atmosféra zmaru. Řada provozů a obchodů, které leží v pobřežní oblasti, skončila pod vodou.“

Gustav se pak přesunul nad západní část hlavního kubánského ostrova, odkud od pátku úřady z preventivních důvodů evakuovaly nejméně 250 000 lidí. Podle meteorologa Josého Rubiery vstoupil hurikán na Kubu poblíž lokality Los Palacios v provincii Pinar del Rio a přešel Kubu západně od Havany, aniž by ji výrazněji zasáhl. Není jasné, jaké škody napáchal živel na sklizni zdejšího vyhlášeného tabáku, protože zemědělci se snažili úrodu uklidit do bezpečí předčasně, ještě před příchodem hurikánu. Kubánské úřady oznámily, že některé provozy přešly na naléhavý režim, zejména pekárny, aby byl zajištěn dostatek základních potravin.

Hurikán, postupující rychlostí asi 25 kilometrů v hodině, opustil kubánskou pevninu před dnešní čtvrtou hodinou ranní a přesunul se do oblasti Mexického zálivu. Podle americké meteorologické služby NHC dosahovala dosavadní rychlost větru až 240 kilometrů v hodině, kubánští meteorologové ale v jednom okamžiku zaznamenali nárazovou rychlost větru dokonce 340 kilometrů v hodině. NHC označuje hurikán za mimořádně nebezpečný, jeho síla se pohybuje na čtvrtém stupni pětistupňové Saffirovy-Simpsonovy bouřkové škály a nedá se vyloučit, že při dalším postupu vzroste dokonce na nejvyšší pátý stupeň.

Některé agentury dokonce v sobotu večer už Gustavovi připsaly nejvyšší stupeň, později ale jeho sílu upřesnily na stupeň 4. Gustav již při svém dosavadním postupu karibskou oblastí připravil na Haiti, v Dominikánské republice a na Jamajce o život 85 lidí. S velkými obavami se očekává jeho příchod do oblasti Mexického zálivu, kam by měl dorazit dnes. Starosta amerického města New Orleans Ray Nagin oznámil, že od dnešního rána vyhlašuje povinnou evakuaci obyvatel. Gustav má této oblasti dosáhnout v pondělí večer nebo v úterý ráno.

Vydáno pod