Gordon Brown varuje Evropu před závislostí na ruské energii

Londýn - Britský premiér řekl, že se nikdy nesmí dostat do pozice, ze které by Evropě hrozilo snižování dodávek energie. Také NATO by podle Browna mělo s ohledem na operace v Gruzii své vztahy s Moskvou pozměnit.

V článku pro dnešní Sunday Observer pak britský premiér také připomněl, že hovořil s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, kterému řekl, že od něj na pondělním setkání evropských představitelů očekává konkrétní odpovědi. Pondělní summit v Bruselu má za úkol projednat a formulovat odpověď Evropské unie na ruskou vojenskou intervenci v Gruzii a na rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie.

Ruský vojenský zásah v Gruzii vyvolal v západních zemích obavy, že významný ropovod vedoucí z oblasti Kaspického moře přes Gruzii do Turecka by se mohl dostat pod ruskou kontrolu. Brown zdůraznil, že se bude snažit představitele ostatních zemí EU přesvědčit o nezbytnosti zvýšit v oblasti Kaspického moře investice, a tím zajistit výraznější nezávislost unie na dovozu energie z Ruska.

„Žádné zemi nelze dovolit, aby se dostala do pozice, díky které by mohla využívat své energetické nadvlády nad Evropou,“ upozornil Brown. „Bez okamžité akce se vystavujeme nebezpečí, že sklouzneme do energetické závislosti na méně stabilních či méně důvěryhodných partnerech,“ zdůraznil britský premiér.

Vydáno pod